Isı taşınım katsayısı ve sürtünme faktörünün helisel borularda türbülanslı zorlanmış taşınımda sabit yüzey sıcaklığı için deneysel olarak incelenmesi
Experimental investigation of heat transfer coefficient and friction factor on turbulent forced convection in helical pipes for constant surface temperature
- Tez No: 134208
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL ALTINIŞIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Isı transfer katsayısı, Zorlanmış taşınım, Türbülanslı akış, En küçük kareler yöntemi, Korelasyon. iii, Heat transfer coefficient, Forced convection, Turbulent flow, The least- squares method, Correlation. iv
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ ISI TAŞINIM KATSAYISI VE SÜRTÜNME FAKTÖRÜNÜN HELİSEL BORULARDA TÜRBÜLANSLI ZORLANMIŞ TAŞINIMDA SABİT YÜZEY SICAKLIĞI İÇİN DENEYSEL OLARAK İNCELENMESİ Tuba ERDEM Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Kemal ALTINIŞIK 2003, 60 sayfa Bu çalışmada, ısı taşınım katsayısı ve sürtünme faktörü helisel borular içinde türbülanslı zorlanmış taşınımda sabit yüzey sıcaklığı için deneysel olarak incelenmiştir. Çalışmada, ısı transfer katsayısı ve sürtünme faktörü için birer korelasyon geliştirilmiştir. Korelasyonların geliştirilmesinde en küçük kareler yöntemi kullanılmış, ısı transfer katsayısı ve sürtünme faktörü için sapma değerleri ve korelasyon katsayıları bulunmuştur. Çalışmada elde edilen sonuçlar, literatürde verilen benzer, fakat farklı helis formu kullanılarak geliştirilen korelasyonlarla karşılaştırılarak geliştirilen korelasyonların literatürle uyum içinde olduğu görülmüştür. Ayrıca kullanılan helis formu nedeniyle, ısı transfer katsayısının ve sürtünme faktörünün literatürde verilenlere göre daha iyi olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis EXPERIMENTAL INVESTIGATION OF HEAT TRANSFER COEFFICIENT AND FRICTION FACTOR ON TURBULENT FORCED CONVECTION IN HELICAL PIPES FOR CONSTANT SURFACE TEMPERATURE Tuba ERDEM Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Kemal ALTINIŞIK 2003, 60 pages In this study, heat transfer coefficient and friction factor were experimentally examined for turbulent forced convection in helical pipes at constant surface temperature. One correlation for heat transfer coefficient and another for friction factor have been devised in this study. The least-squares method was used to develop the correlations. Correlation coefficients and deviation volues were found for heat transfer coefficient and friction factor. The obtained results from the experiments are compared with the correlations in the literature, altough different helical form is used, it is seen that the developed correlations have a good agreement with the literature. Furthermore, it has been determanationed that heat transfer coefficent and friction factor -because of using helical form- were better than that have given by the literature.