Bazı Türk kömürlerinin termogravimetrik özelliklerinin belirlenmesi
Determining thermogravimetric characteristics of some Turkish coals
  1. Tez No: 134211
  2. Yazar: HAKAN ÖZŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEM ŞENSÖĞÜT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Kömür, termogravimetri, kinetik analiz, aktivasyon enerjisi, tutuşma sıcaklığı, Coal, therrnogravimetry, kinetic analysis, activation energy, ignition temperature
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 280
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi BAZI TÜRK KÖMÜRLERİNİN TERMOGRAVİMETRİK ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ Hakan ÖZŞEN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Cem ŞENSÖĞÜT 2003, 269 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Cem ŞENSÖĞÜT Prof.Dr. Erol PEHLİVAN Yrd.Doc.Dr. İhsan ÖZKAN Bu çalışmada, Türkiye'nin 28 ayrı kömür ocağından elde edilen kömürler üzerinde termogravimetrik analiz çalışmaları yapılmıştır. Termogravimetri çalışmaları 10°C/dak sabit ısıtma hızında, 5 ml/dak kuru hava akışında, 10 mg'lık numunelerin 900°C'ye kadar yakılması ile gerçekleştirilmiştir. Kömür numuneleri üç ayrı boyut aralığında (-2 1 2+ 1 06 u, - 1 06+53 p, ve -53 u) teste tabi tutulmuştur. Tüm örneklerin termogravimetrik karakteristikleri belirlenmiş ardından örnekler üzerinde kinetik analiz çalışmaları yapılmıştır. Coats-Redfern metodu ile termogravimetri eğrilerinden, örneklerin aktivasyon enerjileri belirlenmiştir. Yanma profillerinden tutuşma sıcaklıkları belirlenmiş ayrıca aktivasyon enerjisi, pik sıcaklığı ve maksimum yanma hızı arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Pik sıcaklığı, son yanma sıcaklığı, yanma sonucu açığa çıkan kül miktarı gibi termogravimetrik parametreler, aktivasyon enerjisi ve tutuşma sıcaklığı değerlerinin boyut değişiminden etkilendiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MSc Thesis DETERMINING THERMOGRAVIMETRIC CHARACTERISTICS OF SOME TURKISH COALS Hakan ÖZŞEN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mining Engineering Supervisor: Prof.Dr. Cem ŞENSÖ?ÜT 2003, 269 Pages Jury: Prof. Dr. Cem ŞENSÖ?ÜT Prof.Dr. Erol PEHLİVAN Assist.Prof.Dr. İhsan ÖZKAN In this work, thermogravimetric analysis studies have been carried out on 28 different Turkish coals. Thermogravimetric studies have been applied to these samples at a linear heating rate of 10°C/min, having a dry air flowrate of 5 ml/min and burning 10 mg samples up to 900°C. Coal samples were tested in three different size fractions (-212+106 \i, -106+53 u and -53 u). Thermogravimetric characteristics of all samples were determined and then kinetic analysis was also executed. Activation energies are obtained by Coats- Redfern method from thermogravimetric data. Igniton temperatures are determined from burning profiles of samples. Relationships between ignition temperature, peak temperature and maximum combustion rate have also been investigated. It has been determined that the thermogravimetric parameters such as peak temperature, burn-out temperature, residue left, activation energy and ignition temperature are effected by the changes in particle size.