Çeşitli kil ve kil-organik komplekslerinin dielektrik ölçümlerinde elektrot kutuplanması etkisinin minimuma indirilmesi
Minimization of the effect of electrode polarization in dielectric measurements of various clays and clay-organic complexes
- Tez No: 134224
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAYRETTİN KÜÇÜKÇELEBİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: kil-organik kompleksi, dielektrik ölçümler, elektrot kutuplanması, arayüzeysel kutuplanma, yönelimli kutuplanma, clay-organic complexes, dielectric measurements, electrode polarization, interfacial polarization, orientational polarization
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ÇEŞİTLİ KİL ve KİL-ORGANİK KOMPLEKSLERİNİN DİELEKTRİK ÖLÇÜMLERİNDE ELEKTROT KUTUPLANMASI ETKİSİNİN MİNİMUMA İNDİRİLMESİ Fatih KUŞAK Selçuk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Danışman: Yrd. Doç. Dr. Hayrettin KÜÇÜKÇELEBİ 2003, 63 sayfa Jüri: Yrd. Doç. Dr. Mehmet TAŞER Yrd. Doç. Dr. Hayrettin KÜÇÜKÇELEBİ Yrd. Doç. Dr. Haziret DURMUŞ Bu çalışmada, iki farklı kil numunesi ile üç tane kil-organik kompleksinin dielektrik özelliklerinin ölçülmesinde elektrot kutuplanmasının etkisi incelenmiştir. Numunelerin dielektrik ölçümleri, 5Hz-13Mhz frekans aralığında ve 20 °C, 40 °C, 60 °C, 80 °C ve 100 °C sıcaklıklarında alınmıştır. Numuneler önce düzgün yüzeyli diskler haline getirilerek gümüş boya ile boyanmadan önce ve boyandıktan sonraki ölçüm sonuçları karşılaştırılmışlar. Bunun sonucunda gümüşle boyama işleminin elektrot kutuplanma etkisini minimuma indirdiği bulunmuştur. Ayrıca kaolinit kilinin kutuplanma mekanizmaları incelenerek, yönelimli kutuplanma ve arayüzeysel kutuplanmanın fiziksel parametreleri belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT M. S. Thesis MINIMIZATION OF THE EFFECT OF ELECTRODE POLARIZATION IN DIELECTRIC MEASUREMENTS OF VARIOUS CLAYS AND CLAY- ORGANIC COMPLEXES Fatih KUŞAK Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Physics Supervisor: Assist. Prof. Dr. Hayrettin KÜÇÜKÇELEBİ 2003, 63 Pages Jury: Assist. Prof. Dr. Mehmet TAŞER Assist. Prof. Dr. Hayrettin KÜÇÜKÇELEBİ Assist Prof. Dr. Haziret DURMUŞ In this work, the effect of electrode polarization was searched in measurements of dielectric properties of two different clays and three clay-organic complexes. The dielectric measurements of samples were measured between 5 Hz- 13 MHz frequencies and at 20 °C, 40 °C, 60 °C, 80 °C and 100 °C tempratures. First, samples were prepared as smooth surface disks. Then the results of measurements were compared before painted and after painted with silver paint. As a result of this, it was comprehended that process of painting with silver niinimizeates the effect of electrode polarization. Moreover, physical parameters of orientational polarization and interfacial polarization were determined by searching polarization mechanisms of kaolinit clay.