Regresyonda model seçimi ve yapısal değişiklik
Structural change and model selection in regression
- Tez No: 134225
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AŞIR GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Regresyon Modelleri, Yapısal Değişiklik, Tanımlama Hataları, Model Seçimi, Regression Models, Structural Change, Specification Errors, Model Selection. n
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi REGRESYON MODELLERİNDE YAPISAL DEĞİŞİKLİK VE MODEL SEÇİMİ Aydın KARAKOCA Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İstatistik Anabilim Dalı Danışman: Yard. Doç. Dr. Aşır GENÇ 2003, 107 Sayfa Jüri : Yard. Doç. Dr. Aşır GENÇ Yard. Doç. Dr. M. Fedai KAYA Yard. Doç. Dr. Abdurrahman TOZLUCA Regresyon analizi günümüzde bir çok uygulamalı bilim dalında kullanılmaktadır. Yapılan çalışmalar sonunda regresyon modellerinden en etkin biçimde faydalanmak için regresyon modellerinde dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Bunlar, modelde tanımlama hatası yapılmaması, modelde yapısal değişiklik varsa bunun dikkate alınması ve nihayetinde modelin doğru seçilmiş olmasıdır. Bu çalışmada DPT' den alınan ihracat verileri için yapısal değişiklik ve model seçimi kriterlerinin bir uygulaması yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis STRUCTURAL CHANGE AND MODEL SELECTION IN REGRESSION MODELS Aydın KARAKOCA Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Statistics Supervisor: Assist. Prof. Dr. Aşır GENÇ 2003, 107 Page Jury : Assist. Prof. Dr. Aşır GENÇ Assist. Prof. Dr. M. Fedai KAYA Assist. Prof. Dr. Abdurrahman TOZLUCA Nowadays regression analysis is used in many applied scientific branches. As a result of these studies to benefit from regression models in most effective way there are some necessary matters to be cautiously in regression models. These matters are having no specification error in model and structural change in variables to be taken cautiosly and then a correct model is selected. In this study an application on taken from The State Planning Organization import data for evaluating structural change and model selection criteria is made.