Konya kanalizasyon sisteminde poliklorlu bifenillerin (PCBs) incelenmesi
Investigation of polychlorinated biphenyls (PCBs) in Konya sewage system
  1. Tez No: 134226
  2. Yazar: SEZEN SARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMİN AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Gaz kromatografi (GC), Poliklorlu bifeniller (PCBs), Katı faz ekstraksiyonu (SPE), atıksu, Konya, Gas chromatography (GC), Polychlorinated biphenyls (PCBs), Solid phase Extraction (SPE), wastewater, Konya. n
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KONYA KANALİZASYON SİSTEMİNDE POLİKLORLU BİFENİLLERİN (PCBs) İNCELENMESİ Sezen SABİ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Mehmet Emin AYDIN 2003, 63 Sayfa Jüri : ProflDr. Kemal GÜR Prof-Dr. Mehmet Emin AYDIN Doç.Dr. Yunus ÇENGELOĞLU Poliklorlu bifenil bileşikleri (PCBs) 1970'li yıllara kadar dielektrik akışkanlar ve soğutma yağı olarak, hidrolik ve ısı transfer sistemlerinde, vakum pompalarında, yüzey kaplamada, boyalar, mürekkepler, yapıştırıcılar, pestisilerde, immersion oil, katalitler, kesme yağı ve motor yağında katkı maddesi olarak kullanılmıştır. PCB bileşiklerinin kalıcı olmaları ve toksik özellikleri nedeniyle çevredeki önemli kirleticiler arasında yer almış ve kullanımlarına bazı sınırlandırmalar getirilmiştir. Bu çalışmada Konya kenti kanalizasyon sisteminde 9 farklı noktadan, tüm kanalizasyon sisteminin birleşerek Konya ana tabiiye kanalına bağlandığı terfi merkezinden ve tahliye kanalında 3 farklı noktadan atıksu örnekleri alınmıştır. Atıksu örneklerindeki PCB bileşiklerinin analizinde US EPA Metot 8082'den faydalanılmıştır. PCB bileşiklerinin atıksudan ekstraksiyonunda Bakerbond marka Octadecyl Cı8 katı, faz ekstraksiyon kartuşları kullanılmıştır ve altı PCB bileşiği için (PCB 28, PCB 52, PCB 101, PCB 138, PCB 153 ve PCB 180) fortifikasyon deneylerinde geri kazanan oranlan % 78-93 aralığında elde edilmiştir. PCB bileşiklerinin analizi için Hewlett-Packard 5890 Seri II Gaz Kromatograf/Etectron Capture Detector (ECD), split/ splitless enjektör ve DB-5 (30 m x 0.25 mm ve 0.25 um film kalınlığı) kapiler kolon kullanılmıştır. Kanalizasyon sisteminde elde edilen değerler PCB 28 için 0-1.3 ug/ L, PCB 52 için 0.007-2.3 ug/ L, PCB 101 için 0-0.6 ug/ L, PCB 138 için 0-0.9 ug/ L, PCB 153 için 0-0.7 ug/ L ve PCB 180 için 0-0.6 u,g/ L aralığında değişmektedir. Bu bileşiklerin atıksulardaki muhtemel kaynakları ve bunu engelleme yöntemleri belirlenemeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis INVESTIGATION OF POLYCHLORINATED BD?HENYLS (PCBs) IN KQNYA SEWAGE SYSTEM Sezen SARI Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciencis Department of Environmental Engineering Supervisor ; Prof. Dr. Mehmet Emin AYDİN 2003, 63 Page Jury : Prof-Dr. Kemal GÜR Prof.Dr» Mehmet Emin AYDIN Doe.Dr. YHnus ÇENGELO?LU Polychlorinated biphenyls (PCBs) are used in various purposes such as dielectric liquids, cooling oil, in hydraulic and heat transfer jystems, in vacuum pumps, in paints, inks, adhesives, in immersion oils, cutting oils and lubricants and in pesticides until 1970. However, due to the persistence and toxic properties of PCBs, they are considered as priority pollutants of environment and their use are being restricted. In this work wastewater samples were collected from 12 points in sewerage system, from general outlet of the sewerage system and from different points of mam drainage channel. In the analyses of PCBs* United States Environmental Protection Agency's method 8082 is used. PCBs extracted from wastewater by using solid phase extraction cartridges. Wastewater samples were analyzed for PCBs such as PCB 28, PCB 52, PCB 101, PCB 138, PCB 153 and PCB 180. Recovery ratios were determined between % 78 and % 93 with the analyses of fortified samples. Hewlett- Packard 5890 series II gas chromatograph (GC) with split/ splitless injector and electron capture detector (ECD) was used. DB-5 capillar column (30 m long, 0.25 mm I.D«, 0.25 um film thickness) was employed in the analyses. PCB contents of wastewater of Konya are changed between 0-1.3 ug/ L for PCB 28, 0.007-2.3 jig/ L for PCB 52, 0-0.6 ug/ L for PCB 101, 0-0.9 ug/ L for PCB 138, 0-0.7 ug/ L for PCB 153 and 0-0.6 ug/ L for PCB 180. Possible sources of PCBs in wastewater and some measures for preventing discharges of these substances were also considered.