4,4'-oksi(tiyo)bis[fenilglioksim] ve bazı metal komplekslerinin sentezi
Synthesis of the 4,4'-oxy(thio)bis[phenylglyoxime] and their complexes with some metals
  1. Tez No: 134245
  2. Yazar: AHMET COŞKUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM KARATAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Bis(keto oksim), bis(glioksim), Bis(keto oxime), bis(glyoxime) IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
ÖZET DOKTORA TEZİ 4,4'-OKSI(TIYO)BİS[FENİLGLİOKSİM] VE BAZI METAL KOMPLEKSLERİNİN SENTEZİ Ahmet COŞKUN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. İbrahim KARATAŞ 2003, 94 Sayfa Jüri: Prof. Dr. İbrahim KARATAŞ Prof. Dr. Mustafa YILMAZ Prof. Dr. Emine KILIÇ Prof. Dr. A. Dinçer BEDÜK Prof. Dr. Mehmet SEZGİN Bu çalışmada, difenileter ve difeniltiyoeter ile kloroasetilklorür'ün AICI3 katalizörlüğünde Friedel-Crafts reaksiyonuna göre önce 4,4'-bis(kloroasetil) difenileter ve 4,4,-bis(kloroasetil)difeniltiyoeter[kloro keton] sentezlendi. Bu iki kloro keton'un bütil nitrit ile nitrosolama metoduna göre 4,4'-oksibis (fenilglioksilo- hidroksimoil klorür) ve 4,4'-tiyobis(fenilglioksilohidroksimoil klorür) [kloro keto oksim], daha sonra da bunların hidroksilamin hidroklorür ile reaksiyonundan 4,4'- oksibis(klorofenilglioksim) ve 4,4'-tiyobis(klorofenilglioksim) [kloro dioksim] elde edildi.Kloro keto oksim ve kloro dioksimlerin bazı primer aminler ile reaksiyonlarından orijinal olarak sekiz yeni 4,4'-bis(sübstitüeaminoisonitrosoasetil) difenileter ve 4-4'-bis(sübsti1üearninoisonitrosoasetil)difeniltiyoeter ve sekiz yeni 4^'-oksibis(sübstitüeaminofenilglioksim) ve 4-4'4iyobis(sübsti1üeaminofenilgliok- sim) türevi (ligand) elde edildi. Elde edilen ligandlann Ni(II), Co(ü) ve Cu(H) kompleksleri izole edildi. Ligand ve komplekslerin yapılan Elementel Analiz, FT-IR, *H NMR, ICP- AES ve Magnetik Susseptibilite teknikleri ile aydınlatıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis SYNTHESIS OF THE 4,4'-OXY(THIO)BIS[PHENYLGLYOXIME] AND THEIR COMPLEXES WITH SOME METALS Ahmet COŞKUN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Chemistry Supervisors: Prof. Dr. Ibrahim KARAT AS 2003, page: 94 Jury: Prof. Dr. Ibrahim KARATAŞ Prof. Dr. Mustafa YILMAZ Prof. Dr. Emine KILIÇ Prof. Dr. A. Dinçer BEDÜK Prof. Dr. Mehmet SEZGİN In this study, 4,4'-bis(chloroacetyl)diphenylether and 4,4'-bis(chloroacetyl) diphenylthioetherfchloro ketone] have been synthesized by the Friedel-Crafts reaction between diphenylether and diphenylthioether with chloroacetyl chloride in the presence of AICI3 catalyst. The nitrosation reaction of this two compound gave 4,4'-oxybis(phenylglyoxylohydroximoyl chloride) and 4,4'-thiobis(phenylglyoxylo- hydroximoyl chloride) [chloro keto oxime], then it's 4,4'-oxybis(chlorophenyl- glyoxime) and 4,4'-thiobis(chlorophenylglyoxime) [chloro dioxime] were prepared by the reaction of chloro keto oximes and hydroxylamine hydrochloride. IllEight new 4,4'-bis(substituteaminoisonitrosoacetyl)diphenylether and 4,4'-bis(substitoteaniinoisonitrosoacetyl)diphenylthioether, and eight new 4,4'-oxybis (substituteaminophenylglyoxime) and 4,4l-thiobis(substituteaminophenylglyoxhne) were obtained from the reaction of chloro keto oximes and chloro dioximes with some primary amines. The complexes of these ligands with Ni(n), Co(II) and Cu(II) salts were isolated. The structure of all ligands and complexes were characterized by Elemental Analyses, FT-IR, *H NMR, ICP-AES and Magnetic Susceptibility measurements.