Çok katlı betonarme panel yapıların yatay yük altında davranışı: Teorik ve deneysel araştırma
The Behavior of multistorey reinforced concrete panel buildings under lateral loading: A theoretical and experimental study
  1. Tez No: 134246
  2. Yazar: ABDULKERİM İLGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜN ATIMTAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Betonarme panel yapılar, perdeli yapılar, yatay yükleme davranışı II, Reinforcement panel structures, shear- walled structures, lateral loading behavior. IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
ÖZET Doktora Tezi ÇOK KATLI BETONARME PANEL YAPILARIN YATAY YÜK ALTINDA DAVRANIŞI: TEORİK VE DENEYSEL ARAŞTIRMA Abdulkerim İLGÜN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Ergin ATIMTAY 2003, 121 sayfa Jüri: Prof.Dr. Ergin ATIMTAY Prof.Dr. M. Emin TUNA Prof.Dr. M. Yaşar KALTAKCI Yrd.Doç.Dr. Rıfat SEZER Yrd.Doç.Dr. Nail KARA Bu çalışmanın konusu, tünel kalıp tekniği ile inşaa edilen çok katlı yapıların deprem yükleri altındaki dayanım ve davranışının araştırılmasıdır. Bu amaçla, tünel kalıp teknolojisi uygulanmış yapıların yatay elemanları olan döşemeler ile düşey elemanları olan perdelerin birleşim bölgelerinden oluşan bir kesit modellenmiştir. Model betonarme elemanlar 4 katlı ve 1/5 ölçekli olarak imal edilmiştir. Modellenen yapı sistemi, Selçuk Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Yapı Laboratuarında çelik profillerden imal edilmiş yatay yük çerçevesinde tersinir-tekrarlamr yük altında denenmiştir. Modeller üzerindeki tersinir-tekrarlamr yük uygulaması; perde ve döşeme boyutları sabit olmak üzere, perdelerdeki donatı miktarlarına ait parametreler değiştirilerek 4. kat, 3. kat ve 2. katlardan uygulanmıştır.Betonarme perdelerde yatay ve düşey donatı aralıklarının etkisinin belirlenmesi için TİPA; TİPB ve TİPC olmak üzere üç çeşit model üzerinde deneyler yapılmıştır. Numunelerde kullanılan donatı düzenine göre moment-eğrilik, yük-şekil değiştirme ve perde tabanında meydana gelen yük-deplasman grafikleri hazırlanmıştır. Bu değerler kendi içlerinde ve teorik araştırmadan elde edilen sonuçlarla karşılaştınlmıştır. Ayrıca perde kesitinin, yerleştirilen donatıların kopma anındaki moment kapasiteleri deneysel ve teorik olarak irdelenmiştir. Model perdelere yatay yük uygulaması sırasında meydana gelen çatlaklar incelenerek göçme türleri hakkında görüşler ortaya çıkarılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis THE BEHAVIOR OF MULTISTORY REINFORCED CONCRETE PANEL BUILDINGS UNDER LATERAL LOADING: A THEORETICAL AND EXPERIMENTAL STUDY Abdulkerim İLGÜN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Civil Engineering Supervisor: Prof.Dr. Ergin ATIMTAY 2003, 121 Pages Jury: Prof.Dr. Ergin ATIMTAY Prof.Dr. M. Emin TUNA Prof.Dr. M. Yaşar KALTAKCI Assist Prof.Dr. Rıfat SEZER Assist Prof.Dr. Nail KARA The subject of this research is the study of the strength and behavior of multi story buildings constructed by the tunnel-framework technique subjected to earthquake excitations. For this purpose, a section composed of the connection regions of the structural walls which are the vertical members and the floors which are the lateral members of the buildings constructed by the tunnel-framework technology is modeled. The reinforced concrete models are constructed having 4 stories and with a scale of 1/5. The modeled structural system has been tested under reverse-cyclic loading within a lateral load testing frame assembled from steel profiles at Selçuk University, Engineering-Architecture Faculty, Civil Engineering Department Structures Laboratory. The reversed-cyclic loading are applied on the models at the 4th, 3rd and III2nd floor levels by varying the parameters belonging to the amount of reinforcement and keeping the thickness of shear wall and slab constant. In order to determine the effect of the spacing of vertical reinforcement in reinforced concrete shear walls, experiments have been carried out on three different models namely Type-A; Type-B and Type-C. The diagrams of moment-curvature, load-deformation and load-displacement of the bottom of shear wall are plotted with respect to the reinforcement patterns used in the specimens. These values are compared with each other and with the results obtained from the theoretical study. Moreover, for the shear wall sections, the moment capacities of the embedded reinforcing bars at the time of failure are discussed experimentally and theoretically. By inspecting the cracks of the model shear walls occurred during the application of lateral force, some conclusions have been made about the failure modes.