Farklı yapıdaki oligokaliks[4]aren türevlerinin sentezi ve faz transfer reaksiyonlarının incelenmesi
Synthesis of various modified oligocalix[4]arene derivatives and investigation of phase transfer reactions
  1. Tez No: 134262
  2. Yazar: AYDAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kaliksaren, faz-transfer reaksiyonu, kaliks-crown, Schiff bazı, Calixarene, phase-transfer reaction, calix-crown, Schiff-base IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
ÖZET Doktora Tezi Farklı Yapıdaki 01igokaliks[4]aren Türevlerinin Sentezi ve Faz Transfer Reaksiyonlarının İncelenmesi Aydan YILMAZ Selçuk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Danışman: Prof. Dr. Mustafa YILMAZ 2003, sayfa :90 Jüri: Prof. Dr. Mustafa YILMAZ Prof. Dr. Mehmet SEZGİN Prof. Dr. Yılmaz YJLDIRIR Prof. Dr. A. Dinçer BEDÜK Doç. Dr. A Kadir SIRIT Bu çalışma değişik fonksiyonel gruplar (okzacrown, amit, imin) taşıyan kaliksaren ve oligomerik yapıda kaliks[4]-crown-6 bileşiklerinin sentezi ve bu bileşiklerin faz transfer reaksiyonlarının incelenmesini içermektedir. Sentezlenen makrosiklik bileşiklerin yapılan spektroskopik teknikler (FTIR, XR NMR), element analizi ve osmometrik ölçümler ile aydınlatıldı. Sentez çalışmalarında, literatürde belirtilen metoda göre 5,11,17,23-tetra-f- bütil-25,26,27,28-tetrahidroksikaliks[4]aren (1) sentezlendikten sonra, bu bileşiğin dialkilnitril türevi (2), susuz asetonun çözücü olarak kullanıldığı ortamda K2CO3 veNal beraberinde klorasetonitril ile etkileştirilerek sentezlendi. Daha sonra 2'nolu bileşik pentaetilenglikol ditosilat ile etkileştirilerek 5,ll,17,23-Tetra-*-bütil-25,27- disiyanometoksikaliks[4]aren-crown-6 (3) elde edildi. Sentezlenen bu bileşiğin nitril gruplan BH3.THF ile kuru THF ortamında etkileştirilerek indirgendikten sonra elde edilen 4'nolu bileşik malonil diklorür ile reaksiyona sokularak oligomerik yapıdaki bileşik 5 elde edildi. Ayrı bir çalışmada 1 numaralı bileşik asetonun çözücü olduğu ortamda K2CO3 varlığında metil bromasetat ile tepkimeye sokularak /?-/-bütilkaliks[4]arenin diester türevi (6) sentezlendi. Daha sonra 6 numaralı bileşik uygun primer aminlerle (3-aminometilpiridin, triptamin ve aminoasetaldehit dimetilasetal) tepkimeye sokularak değişik amit türevlerine (7, 8 ve 9) dönüştürüldü. Sentezlenen bu bileşiklerin iyon taşıma özelliklerini incelemek amacıyla bazı alkali (Li+, Na+, K+ ve Cs+) ve geçiş metal (Cu2+, Cd2+, Hg2+ ve Pb2+) pikrat çözeltileri ile sıvı-sıvı ekstraksiyon çalışmaları yapıldı. Bu çalışmada ayrıca bir oksianyon olan Cr2O7= için uygun bir ekstraktant sentezlemek için bileşik 1 benzoilklorür ile uygun şartlarda reaksiyona sokularak dibenzoil türevine (10) dönüştürüldükten sonra, alüminyum klorür ve toluen ortamında kısmi dealkilleme yapılarak bileşik 11 elde edildi. Benzoil gruplan EtOH/NaOH ile hidroliz edilerek bileşik 12 sentezlendi. Daha sonra TiCU ve diklormetil metil eter ile dialdehit türevine (13) ve sonra da farklı primer aminlerle [3-(aminometil)piridin, 4-fenilsemikarbazit ve l,8-diamino-3,6-diokzaoktan] Schiff baz türevlerine (14-16) dönüştürüldü. Elde edilen 16 nolu bileşik etilbrom asetat ile etkileştirilerek 17'nolu bileşik elde edildi. Ayrıca bileşik 1 etil bromasetat ile kuru asetonun çözücü olduğu ortamda ve K2CO3 varlığında reaksiyona sokularak bileşik 18 sentezlendi. Sentezlenen 7-9, 15-17 nolu bileşikler dikromat anyonu ile değişik pH'larda (1.5, 2.5, 3.5 ve 4.5) sıvı-sıvı ekstraksiyon çalışmalarında kullanıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis Synthesis of Various Modified 01igocalix[4]arene Derivatives and Investigation of Phase Transfer Reactions Aydan YILMAZ Selçuk University Faculty of Science and Arts Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Mustafa YILMAZ 2003, page: 90 Jury: Prof. Dr. Mustafa YILMAZ Prof. Dr. Mehmet SEZGİN Prof. Dr. Yılmaz YJJLDIRIR Prof. Dr. A. Dinçer BEDÜK Assoc. Prof. Dr. A. Kadir SIRIT The study comprises synthesis and investigation of phase-transfer reactions of different functional groups (oxacrown, amide and imine) containing calixarenes and calix[4]arene-crown-6 compounds having oligomeric structures. The molecular structures of the synthesized compounds were characterized by spectroscopic techniques (FTIR, 'H NMR), elemental analysis and osmometric measurements. In the synthetic work, the synthesis of 5,ll,17,23-tetra-ter/-butyl- 25,26,27,28-tetrahydroxycalix[4]arene 1, and its conversion to its dialkylnitrile derivative 2 by the treatment with chloroacetonitrile in dry acetone in the presence of mK2CO3 and Nal was made according to the literature methods. After that 5,11,17,23- tetra-tert-butyl-25,27-dicyanomethoxycalix[4]arene-crown-6 (3) was obtained by the treatment of compounds 2 with pentaethylene glycol ditosylate. After the reduction of nitrile groups of this synthesized compounds (3) with BH3.THF in dry THF, compound 4 was obtained, which was sequentially reacted with malonyl dichloride to obtain compound 5 with an oligomeric structure. # In another work, after the synthesis of diester derivative of tetm-tert- butylcalix[4]arene 6 through the reaction of 1 with methylbromoacetate in dry acetone in the presence of K2CO3, this compound 6 was converted to its different amide derivatives (7-9). Liquid-liquid extraction studies were performed to investigate the ion transfer properties of these synthesized compounds with alkali (Li, Na, K and Cs) and transion metal (Cu, Cd, Hg and Pb) picrate solutions. Besides this, in this work to synthesize a suitable extractant for C^OT oxyanion, compound 1 was reacted with benzoyl chloride in appropriate conditions to obtain a dibenzoyl derivative 10 and then subsequent dealkylation step was carried out in toluen/AJCİ3 relative to 11. The benzoate groups were removed in alcoholic NaOH to give ll,23-/?~fert-butylcalix[4]arene (12). After that 12 was treated with dichloromethyl methyl ether in the presence of TiCU to obtain dialdehyde derivative 13, which was then sequentially converted to different Schiff-base type derivatives (14-16) with different primary amines [(3-aminomethyl)pyridine, 4- phenylsemicarbazite and l,8-diamino-3,6-dioxaoctane]. The compounds 16 afterwards was treated with ethylbromoacetate to obtain compound. At last, diester derivative 18 were synthesized by the treatment of 1 with ethylbromoacetate in dry acetone in the presence of K2CO3. The synthesized compounds 7-9 and 15-17 were used in liquid-liquid extraction studies with dichromate anion at different pH (1.5, 2.5, 3.5 and 4.5).