Bilgisayar kontrollü yüksek hassasiyetli santrifüj pompa deney ünitesinin gerçekleştirilmesi
Implementation of high sensitivity centrifugal pump test unit controlled with computer
- Tez No: 134264
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNGÖR BAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Santrifüj Pompa, hassasiyet, Bilgisayar kontrol, Centrifugal pump, sensitivity, computer control
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
ÖZET Doktora Tezi BİLGİSAYAR KONTROLLÜ YÜKSEK HASSASİYETLİ SANTRİFÜJ POMPA DENEY ÜNİTESİNİN GERÇEKLEŞTİRİLMESİ Cemil SUNGUR Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Elektrik-Elektronik Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Güngör BAL 2003, 151 Sayfa Jüri: Doç. Dr. Güngör BAL Doç. Dr. Osman GÜRDAL Doç. Dr. Şirzat KAHRAMANLI Yrd. Doç. Dr. Abdullah ÜRKMEZ Yrd. Doç. Dr. Ramazan AKKAYA Santrifüj pompa deney sonuçlan hem üretici hem de tüketici açısından önem arz etmektedir. Çünkü, üretici pompanın teknik, hidrolik ve mekanik değerlerini bilmek ve garanti etmek, kullanıcı da garanti edilen değerlerin doğruluğunu uygulamada görmek istemektedir. Fakat, geleneksel olarak yapılan pompa test deneylerinden elde edilen sonuçlarda, ölçme ve sistematik hatalardan dolayı önemli sapmalar olmakta, bu tür olumsuzluklar ise üretici ve tüketici arasında sorunlar çıkartmaktadır. Bu çalışmada ölçmeden kaynaklanan söz konusu sapmaları en aza indirmek için bir bilgisayar destekli pompa test deney ünitesi geliştirilmiştir. Geliştirilmiş olan bu bilgisayar destekli pompa test ünitesinde, ölçüm değerleri sensörler aracılığı ile alınmakta ve bilgisayara aktarılmak suretiyle ünitenin kontrolü bilgisayar aracılığı ile doğrudan yapılmaktadır. Bilgisayar ortamına almanveriler kullanılarak pompa performans eğrileri otomatik olarak bilgisayar çıktısı olarak alınmaktadır. Bu çalışmada, geleneksel yöntemle deney yapan test ünitesi sonuçlarının ve geliştirilen bilgisayar destekli pompa test ünitesinden elde edilen ölçme sonuçlarının istatistiksel analizi yapılarak elde edilen değerlerin karşılaştırılması yapılmış ve bilgisayar destekli deney ünitesinden elde edilen verilerin daha güvenilir ve hassas olduğu görülmüştür. Geliştirilen deney test ünitesinden elde edilen verilerin hata sınırları, bu konu ile ilgili ISO normlarında belirtilen hata sınırları ile karşılaştırılmıştır. Elde edilen sonuç, bilgisayar destekli test ünitesinin sağladığı hassaslık değerlerinin ISO normlarında belirtilen en hassas sınıfa ait değerlerinin altında olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD Thesis IMPLEMANTATION OF HIGH SENSITIVITY CENTRIFUGAL PUMP TEST UNIT CONTROLLED WITH COMPUTER Cemil SUNGUR Selçuk University Graduate School Of Natural and Applied Sciences Department of Electrical-Electronic Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr.Güngör BAL 2003, 151 Page Jury: Assoc. Prof. Dr. Güngör BAL Assoc. Prof. Dr. Osman GÜRDAL Assoc. Prof. Dr. Şirzat KAHRAMANLI Assist Prof. Dr. Abdullah ÜRKMEZ Assist Prof. Dr. Ramazan AKKAY A The experimental results of centrifugal pumps are very important for both manufacturer and purchaser. Since pump manufacturers must guarantee and know the technical, hydraulic and mechanical characteristics of a pump, purchasers desire to see the pump characteristics in applications. But, some problems arise due to the deviation of measurement and systematical errors that occur in the conventional pump experiment, these problems cause disagreements between manufacturer and purchaser. In order to overcome the problems, the PC controlled pump test unit is developed. In the developed computer controlled pump test unit, measurements are achieved by sensors and then the measured values are transmitted to the computer automatically and the unit is controlled by the computer. The pump performance curves are drawn automatically by using the values acquired by computer.In this study, the results obtained from both conventional pump test unit and computer controlled pump test unit are compared by using statistical analysis and it is observed that the result of proposed computer controlled test unit is more reliable than those of conventional test unit. The error limits of data obtained from the computer controlled test unit are compared with error limits of ISO norms. It is seen that the sensitivity of computer controlled test unite better is than those of ISO norms.