Tokat yöresi patates üretim alanlarından izole edilen Rhizoctonia solani kühn.'ün yayılışı, patojenisiteleri ve anastomosis (miselyum uyumluluğu) gruplarının belirlenmesi üzerinde araştırmalar
Study on the distribution, pathogenecity and anastomosis groups of Rhizoctonia solani kühn. isolated from potato fields in the vicinity of Tokat Turkey
  1. Tez No: 134417
  2. Yazar: İBRAHİM ÇEŞMELİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF YANAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Patates, (Solarium tuberesum L.) Rhizoctonia solani, Anastomosis, patojenisite, Potato, (Solanum tuberosum L.) Rhizoctonia solani, Anastomosis, Patojenisity
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET TOKAT YÖRESİ PATATES ÜRETİM ALANLARINDAN İZOLE EDİLEN Rhizoctonia solanı KÜHN'NÜN YAYDLIŞI, PATOJENİSİTELERİ VE ANASTOMOSİS (MİSELYUM UYUMLULUĞU) GRUPLARININ BELİRLENMESİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR İbrahim ÇEŞMELİ Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 2003, 48 sayfa Danışman: Yrd.Doç.Dr. Yusuf YANAR Jüri: Prof.Dr. Zeki ÖZER Jüri: Doç.Dr. Güngör YILMAZ Bu çalışma, Tokat Yöresinde yetiştirilen patates (Solatium tuberestım L.) bitkilerinin toprak altında kalan hastalıklı gövde ye yumrularından izole edilen Rhizoctonia solanı Kühn'nün anastomosis gruplarını, bunların kültürel karakterlerini,patojenisiteleri ile hastalık oranını belirlemek amacıyla 2001-2002 yılları arasında yapılmıştır. Patates bitkilerinde boy kısalığı, zayıf gelişme ve tepe yapraklarda antasyon birikimine neden olan R. solanı, toprak altında kalan gövdeler üzerinde içe çökük kırmızı kahverengi lezyonlar, yumrular üzerinde ise çok sayıda siyah renkte sklerotiler oluşturmaktadır. Tarla şartlarında ortalama hastalıklı bitki oranı 2001 yılında % 28,04; 2002 yılında % 31,20 olarak11 bulunmuştur. Depo şartlarında ortalama hastalıklı yumru oram 2001 yılında % 23,00; 2002 yılında % 26,00, olarak saptanmıştır. Distal septumun yakınından genellikle dik bir açı ile dallanan, dallanma noktasının başlangıcında daralma ve hemen sonra septum oluşan çok çekirdekli R. solanı izolatlanrim eşleştirildikleri zaman hifleri arasında çift yönlü çekim, tek yönlü çekim veya çekim olmaması gibi durumlar gözlenmiştir, çekim olayı görülen Hiflerde anastomosis tam birleşme, noksan birleşme veya temas birleşmesi şeklinde gerçekleşmiştir. Belirlenen anastomosis gruplarının PDA' da (patates dekstrose agar) koloni gelişimleri ile günlük gelişme hızları da saptanmıştır. Miselyum ve lezyon görülen patates bitkilerinin toprak altında kalan gövdelerinden ve depolardan alınan sklerotili yumrulardan yapılan izolasyonlar sonucu toplam 326 R. solani izolat, elde edilmiştir.. Bu izolatlarm % 1.09'unun AG-2 tip 1, %1.63'ünün AG-2 -2-4, % 78,22'sinin AG-3, % 4,90'mm AG-2-1, % 3.98'nm AG-5'e ait,olduğu saptanmıştır. Bu izolatlarla başçiftlik patates çeşidinde yapılan patojenisite testi sonucu AG- 9'un en virulant anastomosis grubu olduğu belirlenmiştir..
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT STURY ON THE DISTRIBUTION, PATHOGENECITY AND ANASTOMOSIS GROUPS OF Rhizoctonia solani KUHN. ISOLATED FROM POTATO FIELDS IN THE VICINITY OF TOKAT TURKEY Ibrahim ÇEŞMELİ Gaziosmanpaşa University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Plant Protection Master Thesis 2003, 48 page Supervisor: Yrd.Doç.Dr. Yusuf YANAR Jury: Prof.Dr. Zeki ÖZER Jury: Doç.Dr. Güngör YILMAZ This study was conducted to determine anastomosis groups cultural characteristics pathogenicity and disease rates at Rhizoctonia solani Khun isolates recevered from crown tubers, stolons and stems of potato (Solanum tuberesum L.) plants growen in the vicinity of Tokat during 2001 and 2002 growing. seasons.IV R. solanı caused standing, aerial tubers, dark brown sunken leasons an crown and stem, an tubers, it devoloped dark brown to black irregularly shaped sclerotia. Under field conductions, average disease rates were 28,04 % and 31,2 % in 2001 and 2002 growing seasons respectively 23 % and 26 % in 2001 and 2002 respectively. When the multi nucleated R. solani isolates, isolated from potato plants and tubers in the vicinity of Tokat, placed in the same culture medium, both sided attraction and one sided attraction were observed between the hyphae of the to isolates from the same anostomasis group however no attraction was seen between the isolates of the different anastomosis groups. After the hyphae were attracted anastomosis were occured as perfect, imperfect and contact fasions. Daily radial growth rates of. the isolates from different anastomosis groups were determened on potato destrose agar medium. A total of 326 R. solani isolates were isolated from patato plants and tubers grown in the vicinity of Tokat. Of 326 isolates 78, 22%, 1,09 %, 1, 63%, 4,9% and 3,98% belonged to anastomosis group AG-3, AG-2- typel, AG-2-2-4, AG- 2-1 and AG-5 respectively. Based an the patogenicity test result isolates belonged to AG-9 were found to be more virulant than the other groups.