Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı'nda yeşil alan ve yeşil alan dışındaki yabancı otlar ve mücadele yöntemleri üzerine araştırmalar
Study on the determination of weed species and their control measures in the turfgrass areas of Sabiha Gökçen International Airport
  1. Tez No: 134421
  2. Yazar: NARİN ALTINIŞIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İZZET KADIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çim, yabancı otlar, mücadele, Turfgrass, weeds, control
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET SABİHA GÖKÇEN ULUSLARARAS HAVAALANI'NDA YEŞİL ALAN ve YEŞİL ALAN DIŞINDAKİ YABANCI OTLAR Ve MÜCADELE YÖNTEMLERİ ÜZERİNE ARAŞTIRMALAR Narin ALTINIŞIK Gaziosmanpaşa Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Ana bilim Dalı Yüksek Lisans Tezi 2003, 54 sayfa Danışman -.Doç Dr. izzet KADIOGLU Jüri : Prof.Dr. Zeki ÖZER Jüri : Doç. Dr. İzzet KADIOGLU Jüri : Yrd-Doç. Dr. Selahattin İPTAŞ Bu çalışma İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı çim ve çim dışı alanlarında sorun olan yabancı otların belirlenmesi ve mücadele yöntemleri üzerine yapılmıştır. Arazi çalışmaları Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı çim alanlarında, survey çalışmaları 2001 2002 yıllan vejetasyon dönemlerinde çim ve çim dışı alanlarında, saksıda biyoloji çalışmaları ise Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı arazisinde yürütülmüştür. Buna göre; 1. İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı'nda çim alanlarında yapılan sürveyler sonucunda 16 familyaya ait toplam 25 cins ve 26 yabancı ot türü, çim dışı alanlarında yapılan sürveyler sonucunda 10 familyaya ait 17 yabancı ot türü saptanmıştır.11 2. Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı çim alanlarının genelinde %50'nin üzerinde yaygınlık gösteren yabancı ot türleri ilkbahar döneminde; Ânagallis arvensis L., Chenopodium album L., Convolvulus arvensis L., Matricaria chamomilla L., Plantago lanceolata L., Polygonum convolvulus L. ve Trifolium repens L.'dir. Sonbahar döneminde ise; Erigeron canadensis L., Medicago sativa L., Plantago lanceolata L., Plantago major L., Polygonum convolvulus L. ve Trifolium repens L. olarak bulunmuştur. 3. Havaalam'nda çim dışı alanları genelinde %50'nin üzerinde yaygınlık gösteren yabancı ot türleri ilkbahar döneminde Cichorium intybus L., Daucus carota L., Matricaria chamomilla L., Plantago lanceolata L., Senecio vulgaris L. ve Polygonum spp. olarak belirlenmiştir. 4. Havaalanı çim alanlarında sorun olan yabancı otlardan Convolvulus arvensis, Sinapis arvensis,, Rumex crispus, Ânagallis arvensis ve Cirsium arvense tohumlan ile yapılan saksı çalışmalarında bu yabancı otların farklı derinliklerdeki çıkış oranlan tespit edilmiştir. Türlerin en iyi çimlenme derinliğinin 2 cm olduğu görülmüştür. Türler arasında en yüksek çimlenme %11.5 ile Convolvulus arvensis' te gözlenirken, bunu % 8.89 ile Sinapis arvensis' in izlediği görülmüştür. 5. Havaalanı çim alanlarında yapılan mücadele çalışmalarında farklı herbisitlerin elle ot alımı ile karşılaştırılmalı olarak yabancı otlara % etkileri tespit edilmiştir. Bu çalışma ile, havaalanı çim alanlarının bakım çalışmalarında yabancı otlarla mücadele konusunda; Picloram % 10.2 + 2,4-D % 29.6, Bentazone % 48, 2,4-D dimetilamin % 50, Paraquat % 20 herbisitlerinin uygulanmasıyla başarılı sonuçlar alınacağı sonucuna varılmıştır. 6. 2,4- D isooctilester %48 herbisitinin etkisi yüksek olmasına rağmen, kullanımının buharlaşma nedeniyle etrafındaki çok yıllık süs bitkilerine zarar vereceği düşünülerek sakıncalı olacağı kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT STUö-Y ON THB DETERMINATION OF WEE» SPECIES AN» THEIR CONTROL MEEASGBE&Bl TSE- TÜRFGRASS AREAS OF SASİIÎA GÖKÇEN ©2TERNAHON AL. AIRPORT, NariaALTC^lK Gasiosmaspasa University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Plant Protection Master Thesis. 200% 54 page Sttpwvisw s Döş. Bf. fazet KAIMOGLIJ Jwy : Pw£©r. ZeM ÖZER J»iy : öaç ©r. kaet KABIOGLIJ J»«y : YwLBoc JDr. Sefahatti» İPTAS This study was ©Gaducted to detemiiae weed species acd their effective coatrol measmes ia the farigrass aseas aad aoa-grassy area o£ Safeiha Gökşea latetaaüoaal ÂapotL Sawey mm coadacted ia these areas duriag 2001-2002 vegetatioa periods. Studies oa the biology of the weed species wete pedotaied under coattollsd conditions in plastic pots.IV The results can be summarised as fallows; 1. Based on the survey results 26 weed species with in 25 genus belonging to 16 families in turfgrass areas and 17 weed species belonging to 10 families in non-grassy areas of Sabiha Gökçen International Airport were determined. 2. In spring, weed species having more than % 50 of intensity were; Anagallis arvensis L., Chenopodium album L., Convolvulus arvensis L., Matricaria chamomilla L., PUmtago lanceolata L., Polygonum spp. and Trifolium repens L. in Sabiha Gökçen International Airport turfgrass areas. In fall; Erigeron canadensis L., Medicago saliva L., Plantago lanceolata L., Plantago major L., Polygonum spp. and Trifolium repens L. have been found the most prevalent weed species in these areas. 3. In spring, weed species having more than % 50 of intensity were Cichorium intybus L., Daucus carota L., Matricaria chamomilla L., Plantago lanceolata L., Senecio vulgaris L. and Polygonum spp. in out side the turfgrass areas of Sabiha Gökçen International Airport. 4. The depth studies which are performed with the seeds of Convolvulus arvensis, Sinapis arvensis, Rumex crispus, Cirsium orvense and Anagallis arvensis. The germination rates of these seeds at different depths are found. The best germination was obtained at 2 cm for all the weed species tested. Among weed species tested, highest germination persentage was obtained with Convolvulus arvensis (% 1 1.5) and second higher germination persentage was obtained with Sinapis arvensisis (% 8.89). 5. Weed control study conducted in turfgrass area of Sabiha Gökçen International Airport, effectiveniss of hand weading and herbicide application on weed management was compared based on the result of this study, it was concludet that Picloram % 10.2 + 2,4-D % 29.6, Bentazone % 48, 2,4-D dimetilamin %50, Paraquat % 20 can be provide effective weed control. 6. Even though, effectiviness of 2,4- D isooctilester %48 herbicide was higher its ototoxic effect on perennial ornemental plant in turfgrass area of the airport it could not recommended for weed control.