Bazı doğal renkli pamuk hatlarında in vitro rejenerasyon
In vitro regeneration in some natural coloured cotton lines
  1. Tez No: 134431
  2. Yazar: ŞADİYE HAYTA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÜLKÜ EMİROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Gossypium hirsutum L, pamuk, bitki rejenerasyonu, somatik embriyogenesis, Gossypium hirsutum L, cotton, plant regeneration, somatic embryogenesis
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET BAZI DOĞAL RENKLİ PAMUK HATLARINDA (Gossypium hirsutum L.) İN VITRO REJENERASYON HAYTA, Şadiye Yüksek Lisans Tezi, Biyoteknoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ülkü Emiroğlu Temmuz, 2003 Bu tezde, doğal renkli elyafa sahip 10 pamuk hattı ve 2 beyaz elyaflı pamuk genotipine ait farklı eksplantlarm 11 değişik besin ortamındaki rejenerasyon potansiyelleri incelenmiştir. Genotiplere bağlı olarak, sürgün gelişimi, köklendirme ve somatik embriyogenesis için uygun besin ortamları ve kültür koşullan belirlenmiştir. Beş- 7 günlük steril pamuk fidelerinin sürgün ucu eksplantlannda, 1 mg/1 Indol Bütirik Asit (IBA),1 mg/1 Naftalen Asetik Asit (NAA)(% 68.5) ve 4 mg/1 Kinetin (%59.8) içeren Murashige ve Skoog (1962)(MS) besin ortamlarında en iyi sürgün gelişimi sağlanmıştır. Sürme gösteren eksplantlarda aktarıldıkları 1 mg/1 NAA, 1 mg/ 1 IBA içeren besin ortamında ve hormonsuz lA MS ortamında normal köklenmeler gözlenmiştir. En iyi kallus gelişimi (% 15.8), hipokotil eksplantlannın 0.1 mg/1 2,4- Diklorofenoksi Asetik Asit (2,4- D), 0.5 mg/1 Kinetin, 0.1 mg/1 Pridoksin, 0.1 mg/1 Nikotinik Asit ve 10 mg/1 Thiamin içeren MS ortamına aktarıldıklarında eldeedilmiştir. Daha sonra oluşan kalluslar, hormon içermeyen 0.1 mg/1 Pridoksin, 0.1 mg/1 Nikotinik Asit ve 10 mg/1 Thiaminli likit MS ortamına transfer edildiklerinde somatik embriyoların oluştuğu gözlenmiştir. Tüm kültürlerde, 3500-4000 lüx aydınlatma ve 26±4 °C sıcaklıkta 16 saat fotoperiyot kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT IN VITRO REGENERATION in SOME NATURAL COLOURED COTTON LINES(Gossypium hirsutum L.) HAYTA, Sadiye M. Sc. Thesis, Biyotecnology Department Supervisor: Prof. Dr. Ülkü EMİRO?LU July, 2003 In this thesis, regeneration potentials of different explants belonging to 10 natural coloured cotton lines and 2 white fibreal cotton genotypes( Gossypium hirsutum L.) were investigated in 1 1 various medium composition. Optimum nutrient media and culture conditians were determined for shoot development, rootig and somatic embryogenesis depending on genotypes. The best shoot development in the shoot tips of 5 -7 day old seedlings obtained on Murashige and Skoog. (1962) (MS) medium supplemented with 1 mg/1 Indole Butyric Acid (IBA), 1 mg/1 Naphthaleneacetic acid (NAA) (%68.5) and 4 mg/1 Kinetin (%59.8). After transferring explants which showed shoot development to MS media supplemented with 1 mg/1 NAA, lmg/1 IBA; and also half- strength MS without hormones rooting was observed normally. The best callus induction (%15.8) was obtained from hypocotyl explants cultured on MS medium supplemented with 0.1 mg/1 2,4- Dichlorophenoxyacetic acid (2,4-D), 0.5 mg/1 Kinetin, 0.1 mg/1 Pyridoxine, Nicotinic acid and 10 mg/1 Thiamine. Later, when these calli were transferred to liquid MS medium supplemented with 0.1 mg/12,4- Dichlorophenoxyacetic acid (2.4-D), 0.5 mg/1 Kinetin, 0.1 mg/1 Pyridoxine, Nicotinic acid, 10 mg/1 Thiamine and without hormones; somatic embryoid formation were observed. 3500-4000 lux light intensity, 26± 4°C temperature and 16 h fotoperyod culture conditions were used for all cultures.