Kütüphane bilgi sistemleri ve UBE kütüphanesine uygulanması
Library information systems and application to UBE library
- Tez No: 134432
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHAR KARAOĞLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Information and Records Management, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: ASP, Kütüphane Otomasyonu. Çevrimiçi Katalog, ASP, Library Automation, Online Catalog
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Bilgisayar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 46
Özet
V ÖZET KÜTÜPHANE BİLGİ SİSTEMLERİ VE UBE KÜTÜPHANESİNE UYGULANMASI MENDÎLCİOĞLU, Erinç Yüksek Lisans Bitirme Projesi, Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü Bitirme Projesi Yöneticisi: Prof. Dr. Bahar KARAOĞLAN Aralık 2003, 29 sayfa İletişim ve bilgi teknolojilerinin gelişiminden kütüphaneler de etkilenmiş bilgisayar sistemlerinin kullanımı yaygınlaşmıştır. Kütüphane kayıtlan veritabanlarma taşınmış ve Internet üzerinden katalog tarama üye kayıt, yayın istek, süre uzatma, rezervasyon gibi işlemler çevrimiçi gerçekleştirilmeye başlanmıştır. Bu çalışmada Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü kütüphanesinin otomasyonu ve kütüphane kullanıcıların doküman bilgilerine intranet içinden erişebileceği çevrimiçi katalogun geliştirilmesi hedeflenmiştir. Bu amaç doğrultusunda doküman bibliyografik kayıtlan veritabamna aktanlmış, kütüphaneci ve kullanıcılar tarafından kullanılacak arayüzler geliştirilmiştir. Uygulamalar Web tabanlıdır ve ASP (Active Server Pages) kullanılarak geliştirilmiştir. Kütüphane kayıtlan MS SQL Server tarafından yönetilen veritabamnda tutulmaktadrr. Kütüphaneci uygulaması, doküman ve üye kayıtlarının tutulmasında, ödünç işlemlerinin gerçekleşmesinde, faaliyet raporlamada gereksinim duyulan listelerin elde edilmesinde kullanılmaktadır. Kullanıcı uygulaması katalog tarama, üye sorgulama işlemlerinin gerçekleştirilmesini sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT LIBRARY INFORMATION SYSTEMS AND APPLICATION TO UBE LIBRARY. MENDİLCİO?LU, Erinç MSc. Graduation Project in International Computer Institute Supervisor: Prof.Dr.Bahar KARAO?LAN December 2003, 29 pages Developments in communication and information systems enhance the use of computer systems in libraries. Library catalogs have been reorganised in databases and online catalogs enabled various kinds of library operations performed on Internet. In this study the automation of International Computer Institute library and development of the online catalog which is accesible on the intranet is aimed. For this purpose, document bibliographic records have organised in a database and the interfaces are developed. Interfaces have a Web based structure and developed using ASP ( active server pages ). Library records are managed by MS SQL Server program. Librarian interface is designed to perform all the required library transactions such as entering the data of the documents, manipulating the data, loan, member transactions and reporting. Librarian interface is designed to perform library transactions such as entering data of the documents, manipulating data, book loaning, and reporting. Library users can access document data by search operations and be informed of the library news by means the announcements via users interface.