Etlik piliçlerde aydınlatmanın ve hareketliliğin tibial dyschondroplasia (TD) oluşumu üzerine etkileri
Effects of lighting and physical activities in broilers on development of tibial dyschondroplasia
  1. Tez No: 134450
  2. Yazar: HÜSEYİN CEM GÜLER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. Z. SERVET YALÇIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tibial Dyschondroplasia, aktivite, bacak problemleri, sınırlı aydınlatma, gelişmenin yavaşlatılması, broiler, Tibial Dyschondoplasia, leg problems, restricted lighting, early growth restriction, broiler
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
V ÖZET ETLİK PİLİÇLERDE AYDINLATMANIN VE HAREKETLİLİĞİN TİBİAL DYSCHONDROPLASİA (TD) OLUŞUMU ÜZERİNE ETKİLERİ GÜLER, H. Cem Yüksek Lisans Tezi, Zootekni Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Z. Servet YALÇIN Mayıs 2003, 70 Sayfa Bu çalışmada, sınırlı aydınlatma ile büyüme döneminin başlangıcında gelişmenin yavaşlatılmasının yemliğe ulaşmada rampa kullanarak hareketliliği artırmanın etlik piliçlerde Tibial Dyschondroplasia (TD) oluşumu üzerine etkileri incelenmiştir. Bu amaçla 360 adet Cobb erkek etlik civciv rasgele iki gruba ayrılmıştır ve sürekli aydınlatma (23A:1K) ve sınırlı aydınlatma programında yetiştirilmiştir. Sınırlı aydınlatmada 0-3 günler arasında 24A, 4-8 günler arasında her gün aydınlık süre 2 saat azaltılarak 14A:8K'a ulaşılmış bu aydınlık sure 8-28 günler arasında korunmuş, 28- 42 günler arasında 23A:1K uygulanmıştır. Her 2 aydınlatma programında yetiştirilen civcivler tekrar iki gruba ayrılmış; 1. grupta normal yemlik 2. grupta yemliğe ulaşmada rampa kullanılmıştır. Canlı ağırlık, canlı ağırlıkartışı, yem tüketimi, tibia, femur ve humerus kemiği özellikleri, kanda kalsiyum ve fosfor düzeyleri ile TD (42. günde) saptanmıştır. Deneme boyunca aydınlatma programı ve yemlik tipinin etkisi önemsiz olmakla birlikte, 3., 4. ve 5. haftalarda aydınlatma programı ile yemlik tipi arasında interaksiyon saptanmıştır. Üçüncü haftada sürekli aydınlatmada rampalı yemlik kullanımı canlı ağırlığı artarken, 4. ve 5. haftalarda sınırlı aydınlatmada rampa kullanımı canlı ağırlığın gerilemesine yol açmıştır. Kesim yaşında gruplarda canlı ağırlıklar benzer olmakla birlikte sürekli aydınlatmada rampa kullanımı, normal yemliğe göre canlı ağırlığın 65 gram daha fazla olmasını sağlamıştır. Yemden yararlanmanın aydınlatma programı ve yemlik tipinden etkilenmediği saptanmıştır. Femur kemiğinin kırılma mukavemeti uygulamalardan etkilenmemiş, tibia dayanıklılığı sürekli aydınlatmada rampa kullanımı ile azalırken, sınırlı aydınlatmada rampa kullanımı ile dayanıklılık artmıştır. Humerus kemiğinde ise tibia'mn tersine dayanıklılık sürekli aydınlatmada rampa kullanımı ile artmıştır. Tibia uzunluğu gruplarda benzer bulunmuş, tibia genişliği ve femur uzunluğu rampalı yemlik kullanılan gruplarda azalmıştır. Tibia, femur ve humerus kemiklerinde 6. haftada ham kül, kalsiyum düzeyleri ile kan kalsiyum ve fosfor düzeyleri gruplar arasında benzer olmuştur. Aydınlatma programı ve yemlik tipinin TD görülme oram üzerine etkisi istatistik olarak önemsiz bulunmuştur.Bu sonuçlar, sürekli aydınlatmada rampalı yemlik kullanımının canlı ağırlığı olumlu yönde etkileyebileceğim ve humerus dayanıklılığım artıracağı izlenimini vermektedir.
Özet (Çeviri)
DC ABSTRACT EFFECTS OF LIGHTING AND PHYSICAL ACTIVITIES IN BROILERS ON DEVELOPMENT OF TIBIAL DYSCHONDROPLASIA GÜLER, H. Cem Msc. Department of Animal Science Supervisor: Prof. Dr. Z. Servet YALÇIN May 2003, 70 Pages Effects of growth retardation by restricted lighting program and increased activity by using ramp to reach feeders on development of tibial dyschondroplasia (TD) in broilers were examined. Total 360 Cobb male broiler chicks were divided into two groups and raised under either the continuous (23 L:1D) or restricted lighting. Restricted light was 24 L between 0-3 days, the light period was decreased 2h per day between 4 and 8 days and 14L: 8D was given between 8-28 days, it was 23L: ID from 29 to 42 days. Each group was assigned one of two feeders as follows: normal feeders and ramp were used to reach feeders. Body weight, body weight gain, feed consumption, properties of tibia, femur, and humerus bones, calcium and phosphorus levels of blood and TD were obtained (at 42 days of age). The main effects of lighting programs and type of feeders were not significant. However, significant interactions between treatmentsX were observed at 3, 4 and 5 weeks of age. Body weight of broilers at 3 weeks of age was higher for the birds under continuous light when fed from ramp feeders whereas use of ramp feeders under restricted lighting decreased body weight at 4 and 5 weeks of age. Although body weights at 6 weeks of age were similar among groups, broilers fed from ramp feeders under continuous lighting had 65 g higher body weight than that of broilers fed from normal feeders under continuous lighting. Feed conversion was similar among groups. Femur strength was not influenced by the treatments. Tibia strength decreased when broilers fed from ramp feeders under continuous lighting but it was higher when broilers fed from ramp feeders under restricted lighting. Unlike tibia bones, the strength of humerus bone increased by use of ramp feeders under continuous lighting. Lengths of tibia were similar among treatments. On the other hand, tibia width and femur length decreased in the broilers fed from ramp feeders. At 6 weeks of age crude ash and Ca level of bones and Ca and P level of blood were found similar among groups. The effects of the lighting programs and type of feeders on incidence of TD were statistically insignificant. Based on the results explained above, it could be concluded that the use of ramp feeders under continuous lighting would have a positive effect on BW and enhance the strength of humerus bone.