İlişkisel veri tabanlarında, doğrusal regresyon histogramlarıyla maliyet-tahmin tekniğini kullanarak maliyet-esaslı sorgu optimizasyonu
Cost-based query optimization in the relational databases using cost-estimation by linear histogram technique
- Tez No: 134456
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Maliyet-Tabanlı Optimizasyon, Maliyet Tabminijlişkisel Veri Tabanları, Sorgu Optimizasyonu, Doğrusal Regresyon Histogramlan, Cost-Based Optimization, Cost Estimation, Relational Databases, Query Optimization, Linear Regression Histograms
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Bilgisayar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 158
Özet
V ÖZET İLİŞKİSEL VERİ TABANLARINDA, DOĞRUSAL REGRESYON HİSTOGRAMLARIYLA MALİYET-TAHMİN TEKNİĞİNİ KULLANARAK MALİYET-ESASLI SORGU OPTİMİZASYONU Sorgu optimizasyon problemi, veri tabam sistemlerinin ilgi odağını teşkil etmektedir. Geniş veri yığınlarının verimli ve etkin kullanımı, gerçek-zamanlı işlemler ve bilimsel hesaplamalar içeren uygulamalarda olduğu gibi, hemen hemen tüm bilgisayar uygulamaları için zorunluluk haline gelmiştir. Veri tabanı sorgu işlemlerinde, birden fazla ilişki üzerinde gerçekleştirilecek olan join operasyonu ve birçok özniteliği ilgilendiren seçim işlemlerini içeren karmaşık sorguların sonucunun tahmini zor fakat temel görevlerden birisidir. Maliyet-tabanlı sorgu optimizatörleri, en optimal sorgu işlem planını seçebilmek için ara- işlemlerin boyutu hakkındaki tahminleri kullanmaktadırlar. Bu tezde ORACLE veri tabanı üzerinde, doğrusal histogram tekniğinin yeni bir uygulaması olan ve 2ICOSTER (International Institute of Computing Cost Estimator ) olarak adlandırdığımız uygulama ortaya konulmuştur. Aynı histogram sınıfî içindeki öznitelik değerlerinin frekans dağılımını yansıtan regresyon doğrusu, en küçük kareler yöntemi ile hesaplanarak, sınıf içindeki veri dağılımını özetleyen doğru parametreleri ile optimum çözümün nasıl yapılacağı incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT COST-BASED QUERY OPTIMIZATION IN THE RELATIONAL DATABASES USING COST-ESTIMATION BY LINEAR HISTOGRAM TECHNIQUE Query optimization is a problem of central interest to database systems. Effective and efficient management of large data volumes is almost necessary in all computer applications such as real-time process control, scientific computation and business data processing. Estimating the result size of complex queries that involve selection on multiple attributes and the join of several relations is a difficult but fundamental task in database query processing. Cost-based query optimizers use intermediate result size estimates to choose the optimal query execution plan. In this thesis, we proposed a new implementation of linear histogram technique called 2ICOSTER (International institute of Computing Cost Estimator ) on the ORACLE DBMS by extending ORACLE optimizer. Frequencies of attribute values in a bucket of the linear histogram is fit by a line using linear least squares regression, and the coefficients are stored as synopsis of the underlying data distribution.