Karanlık maddenin genel özellikleri ve teorileri
General characteristics of the dark matter and its theories
- Tez No: 134455
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CAN BATTAL KILINÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
- Anahtar Kelimeler: dark matter, cosmology, baryonic and non-baryonic matter
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET KARANLIK MADDENİN GENEL ÖZELLİKLERİ VE TEORİLERİ BAŞ, Buket Yüksek Lisans Tezi, Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Tez yöneticisi : Doç. Dr. Can Battal KILINÇ Şubat 2003, 74 sayfa Karanlık madde, ilk kez 1933 yılında, Coma Kümesi üzerine çalışmalar yapan Zwicky tarafından ileri sürülmüştür. Gökadaların düz dönme eğrileri, gökada kümelerine uygulanan virial teoreminden elde edilen yüksek kütle yoğunluğu, fi = 1 düz evren modeli için yoğunluk parametresine parlak yıldızların yalnızca % 0.5'lik bir katkıda bulunması gibi sonuçlar; evrende ışınım yapan madde için hesaplanandan daha fazla madde olduğuna dair inancı arttırmıştır. Işınım yapmayan, varlığı güçlü çekimsel etkisi nedeniyle belirlenebilen bu madde“karanlık madde”olarak adlandırılır. Karanlık madde nedir? Karanlık madde gerelcsinimi nereden gelir? Karanlık maddenin fi yoğunluk parametresine olan katkısı nedir? Karanlık maddenin yapısı nedir? Sıcak, ılık, soğuk karanlık madde adayları nelerdir? Karanlık maddeye karşı alternatif görüşler nelerdir? Bu tezde, tüm bu sorular üzerinde durulmuş ve olası yanıtlar gözden geçirilmiştir. Anahtar sözcükler : Karanlık madde, kozmoloji, baryonik ve baryonik olmayan madde.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT GENERAL CHARACTERISTICS OF THE DARK MATTER AND ITS THEORIES BAŞ, Buket MSc in Astronomy and Space Science Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Can Battal KILINÇ February 2003, 74 pages Dark matter was first suggested in 1933 by Zwicky who had been working on Coma Cluster. The results such as flat rotation curves of galaxies, high cluster mass density from virial theorem applied on galaxy clusters, luminous stars which make contribution of only 0.5% of Q = 1 density parameter for flat Universe model are increased belief on there is more mass in the Universe than accounted for luminous matter. This matter doesn't emit radiation and so it can be detected only by its gravitational influence and it is called“dark matter”. What is dark matter? Where does need of dark matter come from? What is the contribution of dark matter to Q density parameter? What is the nature of dark matter? What are candidates for hot, warm and cold dark matter? What are the alternative considerations to dark matter? In this thesis, the possible answers to these questions are sought.