Kent ekosisteminde yeşil alanlar, Bursa-Yıldırım Belediyesi örneğinde bir yeterlilik araştırması
A Sufficiency research on the green areas in urban ecosystem on the sample of Bursa-Yıldırım Municipality
- Tez No: 134470
- Danışmanlar: PROF. DR. M. AYDIN GÜNEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Bursa- Yıldırım Belediyesi, Yeşil Alanlar, Peyzaj Planlama, Bursa- Yıldırım Municipality, Green Areas, Landscape Planing
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 241
Özet
ÖZET KENT EKOSİSTEMİNDE YEŞİL ALANLAR, BURSA-YILDIRIM BELEDİYESİ ÖRNEĞİNDE BİR YETERLİLİK ARAŞTD1MASI TUĞRAL, Oya Yüksek Lisans Tezi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Aydın GÜNEY Ekim 2003, 221 sayfa Sosyal ve ekonomik etkenler nedeniyle kent olgusunun süratli bir değişim geçirdiği günümüzde, buna paralel olarak kentleşme sürecinin de çok hızlı yaşandığı gözlemlenmektedir. Bu gelişimde kültürel etkenler rol oynamakta ve bunun sonucunda da doğal etkenler gücünü yitirmektedir. Özellikle kentsel ekosistemlerde, aktif bir sosyal baskının bulunması, bu tür alanlarda peyzaj planlama yapılmasının ve yeşil alanların varlığının önemini daha da arttırmaktadır. Bu düşünce doğrultusunda ele alman Bursa- Yıldırım Belediyesi sınırları içerisindeki yeşil alanların yeterliliklerinin araştırılması tezin amacını oluşturmaktadır. Yıldırım Belediyesi Bursa' nın üç merkez ilçe sinden biridir. Bu da araştırmanın Bursa bütününde de büyük pay eldeVI etmesi açısından ayrıcalıklı bir öneme sahip olmasını sağlamaktadır. Ayrıca Yıldırım İlçesi, gerek alanı, gerekse nüfusu bakımından Türkiye'nin pek çok il merkezinden büyüktür. Bu nedenle, araştırma ül kemiz genelinde de değerlendirilebilir. Çalışma sonucunda, ülkemiz genelinde yaşanan peyzaj planlama eksikliğinin Bursa- Yıldırım Belediyesi bütününde de yaşandığı ve bu nun sonucunda da kentsel doku ve yeşil alanlarda tahripler olduğu sap tanmışta. Çünkü peyzaj planlama kentsel alanlardaki çok gerekli biyo- toplann korunmasında çok büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT A SUFFICIENCY RESEARCH ON THE GREEN AREAS İN URBAN ECOSYSTEM ON THE SAMPLE OF BURSA-YILDIRIM MUNICIPALITY TU?RAL, Oya Master Thesis, Department of Landscape Architecture Supervisor: Prof. Dr. M. Aydın GÜNEY October 2003, 221 pages Parallel to the alteration seen in urban concept depends on social and economical factors, quick changes in urbanization process can be observed related to culturel factors. As result of this, natural factors are lost of power. Particularly in urban ecosystem, the existence of social impacts, bring forward the importance of landscape planning and green areas. Depends on these observation, the evaluation of the green areas in Bursa- Yıldırım municipality limits, become purpose of the thesis. Yıldırım municipality is one of three central administrative distict in Bursa. In this way, mis research become important role in Bursa.vm In addition, Yıldıran municipality is bigger than many of the provinces in Turkey in terms of its areas and its population. For this reason, research can be use all of the country. As a result, seen in Bursa- Yıldırım municipality same as also in whole of the country, without landscape planning most of the decisions are given, that destroys the urban ecosystems and green areas. Because, landscape planing is vital for conservation of important biotopes in urban areas.