İzmir ve Aydın yöresindeki topraklardan izole edilen Azotobacter chroococcum (Beijerinck, 1901) izolatlarının tuz, sıcaklık ve bazı ağır metallere toleranslarının belirlenmesi
Salt, temperature and some heavy metal tolerance determination of Azotobacter chroococcum (Beijerinck, 1901) isolated from the soils in İzmir and Aydın environs
  1. Tez No: 134475
  2. Yazar: NUR HİLAL ÖZCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KARABOZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Azotobacter chroococcum, tolerans, tuz, sıcaklık, ağır metal, Azotobacter chroococcum, tolerance, salt, temperature, heavy metal
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET İZMİR VE AYDIN YÖRESİNDEKİ TOPRAKLARDAN İZOLE EDİLEN Azotobacter chroococcum (Beijerinck, 1901) İZOLATLARININ TUZ, SICAKLDK VE BAZI AĞDI METALLERE TOLERANSLARININ BELİRLENMESİ ÖZCAN, Nur Hilal Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. İsmail KARABOZ Eylül 2003, 72 sayfa Bu çalışmada, Aydın ve İzmir İllerindeki farklı noktalardan alman 35 toprak örneğinden, Azotobacter Zenginleştirme Ortamına ekim yapılmış, 96 izolat oluşturdukları farklı kolonilere dayanılarak seçilmiş ve yapılan tanımlamaları sonucunda 69 tanesinin Azotobacter chroococcum olduğu tespit edilmiştir. Daha sonra, seçilen A.chroococcum suşlan; NaCl ve KC1 tuzlarının 0,1-0,9 M arasındaki konsantrasyonlarına, 37-47 °C arasındaki sıcaklık derecelerine ve Pb, Zn, Ni, Cd ve Cu ağır metallerinin 0,5-5 g/l arasındaki konsantrasyonlarına maruz bırakılarak toleransları belirlenmiştir. Sonuçta, Azotobacter chroococcum suşlannm; 0,5 ve 0,6 M NaCl ve KC1 konsantrasyonlarına tolerans gösterdikleri ve 0,6 M da her iki tuz için toleranslı suşlann oranının % 37.5 olduğu, sıcaklık toleranslarının en yüksek 45 °C ve buna toleranslı suşların oranının % 37,5 olduğu, Pb, Zn, Ni, Cd ve Cu ağır metallerine en çok 4.5 g/l düzeyinde tolerans gösterdikleri, bu konsantrasyonda Cd, Zn, Cu için toleranslı suşların oranının % 33,3, Pb için % 50 ve Ni için ise % 16,6 olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT SALT, TEMPERATURE AND SOME HEAVY METAL TOLERANCE DETERMINATION OF Azotobacter chroococcum (Beijerinck, 1901) ISOLATED FROM THE SOILS IN IZMIR AND AYDIN ENVTRONS ÖZCAN, Nur Hilal Master Thesis, Biology Department Supervizör: Prof. Dr. Ismail KARABOZ September 2003, 72 pages In this study, 35 soil samples taken from the different points in Aydm and İzmir provinces were inoculated in Azotobacter Enrichment Medium, 96 isolates were selected depending on the different colonies formed and at the end of their identifications it was determined that 69 of them were Azotobacter chroococcum. Than, selected A. chroococcum isolates were exposed to NaCl and KC1 salt concentrations in between 0,1 and 0,9 M, the concentrations of Pb, Zn, Ni, Cd and Cu heavy metals in between 0,5 and 5 g/1, and their tolerances were determined. In conclusion, they were detected that A. chroococcum strains tolerated 0,5 and 0,6 M NaCl and KC1 concentrations, the percentage of the tolerant strains for both of the salts in 0,6 M was %37,5, their maximum heat tolerances were 45 °C and the percentage of the strains tolerable to this temparature was 37,5 %, the isolates tolerated Pb, Zn, Ni, Cd and Cu heavy metals at most 4,5 g/1 level, in this concentration the percentages of the tolerant strains were 33,3 % for Cd, Zn, Cu, 50 % for Pb and 16,6% for Ni.