İzmir ve çevresinden Bufo viridis (Anura:Bufonidae) popülasyonları üzerinde hematolojik araştırmalar
Hematological researches on two populations of Bufo viridis (Anura:Bufonidae) from and around İzmir
- Tez No: 134474
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ARIKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Bufo viridis, yayma kan preparatı, Wright'in boyası, kan hücreleri, Bufo viridis, blood smears, Wright's stain, blood cells
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 43
Özet
V ÖZET İZMİR VE ÇEVRESİNDEN Bufo viridis (ANURA: BUFONIDAE) POPULASYONLARI ÜZERİNDE HEMATOLOJİK ARAŞTIRMALAR TAN, Gülçin Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hüseyin Ankan Eylül 2003, 35 sayfa Bu çalışmada İzmir ve çevresinden iki Bufo viridis populasyonu hematolojik yönden incelenmiş, populasyonlar arasında kan hücreleri bakımından fark bulunup bulunmadığı araştırılmıştır. Kan hücrelerinin (eritrosit, lökosit, trombosit). morfolojilerinin incelenmesi ve büyüklüklerinin ölçülmesinde Wright'in boyasıyla hazırlanmış yayma kan preparatlarından yararlanılmıştır. Kan hücrelerinin (eritrosit, lökosit, trombosit) sayımı için ise Hayem ve Turck solüsyonları, Rees ve Ecker metodu ile Neubauer hemositometresi kullanılmıştır. Araştırmalarımız sonunda elde edilen bulgulara göre, incelenen populasyonlar arasında gerek kan hücre sayısı ve gerekse büyüklükleri açısından mevsimsel, coğrafik ve seksüel farklılıklar gözlenmemiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT HEMATOLOGICAL RESEARCES ON TWO POPULATIONS OF Bufo viridis (ANURA: BUFONIDAE) FROM AND AROUND IZMIR TAN, Gülçin MSc in Biology Supervisor: Prof. Dr. Hüseyin Ankan September 2003, 35 pages In this study, two Bufo viridis populations from and around Izmir were investigated hematologically, and it is searched if there is a difference between them from their blood cells' point of view. Wright stained blood smears were used for the investigation and measuring of blood cells (erythrocyte, leucocyte, thrombocyte). The blood cells (erythrocyte, leucocyte, thrombocyte) were counted using Hayem and Turck solutions, method of Rees and Ecker with a standardized Neubauer hemocytometer. According to the results we obtained at the end of our searches, no seasonal, geographical or sexual differences were met between investigated populations, from both their blood Cell counts' and size's point of view.