Küçük Menderes Beydağ projesi Ödemiş sulamasının havza tarımına olan etkileri üzerine bir araştırma
A Study on the propable effects on basin's agriculture of Küçük Menderes Beydağ project-Ödemiş irrigation
- Tez No: 134480
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞULE IŞIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sulama, sulama projeleri, Küçük Menderes Havzası, Irrigation, irrigation projects, Küçük Menderes Basin
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ABSTRAKT KÜÇÜK MENDERES BEYDAĞ PROJESİ ÖDEMİŞ SULAMASININ HAVZA TARIMINA OLASI ETKİLERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Songül TOMAR Yüksek Lisans Tezi Tarım Ekonomisi Bölümü Tez Yöneticisi : Yrd.Doç. Dr. Şule IŞIN Ekim 2003, 71 sayfa Alan çalışmasına dayalı olarak yürütülen bu araştırmada 81 üretici ile görüşülmüştür. Araştırmada; öncelikle ele alınan üreticilerin genel özellikleri ortaya konmuş, daha sonra işletmelerin yapısal özellikleri, ürün desenleri ve üretimi etkileyen faktörler üzerinde durulmuştur. Anket yoluyla elde edilen verilerin değerlendirilmesinde temel olarak ortalama ve yüzde hesaplan gibi basit istatistiksel yöntemlerden yararlanılmıştır. Sulama yatırımları açısından bugüne kadar ihmal edilmiş olan Küçük Menderes Havzasının, tarımsal önemine paralel olarak sulama yatırımlarına olan gereksinim belirlenmiş ve yöre için sulama olanaklarının geliştirilmesinin gerekliliği ortaya konmuştur. Çalışmada kuraklığın havza tarımını olumsuz etkilediği, görüşülen üreticilerin su yetersizliğini üretimde karşılaşılan en önemli sorun olarak gördükleri saptanmıştır. İncelenen işletmelerde, ürünlere göre değişmekle birlikte, sulama masraflarının değişken masraflar içindeki oranının % 15-42 arasında değiştiği ve en yüksek paya sahip olduğu görülmüştür.VI Çalışmada, Küçük Menderes havzasında tarımsal üretimin sürdürülebilir kılınması için Ödemiş sulamasının yeterli ödenek tahsis edilerek biran önce bitirilmesi gerektiği de vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT A STUDY ON THE PROBABLE EFFECTS ON BASIN'S AGRICULTURE OF KÜÇÜK MENDERES BEYDA? PROJECT ÖDEMİŞ IRRIGATION TOMAR, Songül Master Thesis, Department Of Agricultural Economics Supervisor Tehsis: Yrd. Doç. Dr. Şule IŞIN October 2003, 71 Pages This research depends on the data collected by personal interviews done ?with 81 farmers. Firstly, the general characteristics of the selected farmers were determined and then the structural specifications of the farms, cropping patterns and factors affecting the production were taken into consideration. In the evaluation of the data that gathered by survey, the basic statistical methods such as average and percentage calculations have been used. The irrigation investment requirements have determined in Küçükmenderes Basin on which irrigation investments have been neglected up to now and it was put forward that irrigation possibilities must be developed. It is determined that drought has negative effect on agriculture. The interviewed farmers have told that insufficient irrigation water is the major problem in the production. It was found that irrigation cost has changed according to the crops and the irrigation cost has the highest share with a changing rate between 15-42% in total variable costs. In the stady, it was concluded that, for the sustainable agricultural production in Küçükmenderes Basin, the sufficient finance should be allocated to complete the Ödemiş irrigation project.