Selçuk (İzmir) ve çevresinin peyzaj planlaması üzerine bir araştırma
A Search on landscape planning of Selçuk (İzmir) and its around
- Tez No: 134484
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KÖSEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Peyzaj Planlama, Ekolojik Planlama, Sürdürülebilir Kalkınma, Çevre Koruma, Landscape Planning, Ecologycal Planning, Sustainable Development, Environmental Protection
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
V ÖZET SELÇUK (İZMİR) VE ÇEVRESİNİN PEYZAJ PLANLAMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA ZAİMOGLU, Emine Yüksek Lisans Tezi, Peyzaj Mimarlığı Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Mehmet KÖSEOĞLU Eylül 2003, 141 sayfa Bu yüksek lisans tez çalışması kapsamında, Selçuk ve çevresi peyzaj planlama için örnek alınmıştır. Alanın doğal ve kültürel potansiyeli saptanarak bu potansiyel ile mevcut alan kullanımlarının arasındaki ilişkiler ortaya konmuştur. Bu ilişkiler çerçevesinde ortaya çıkan problemler için önerilerde bulunulmuştur. Bu çalışmada, Selçuk ve çevresi fiziksel planlamanın temelini oluşturan ekolojik planlama bağlanımda ve bölgesel anlamda planlanmaya çalışılmıştır. Zengin bir ekosistem ve tarihi değerlere sahip çalışma alanının plan karalarının alınmasının önemi daha da çok ortaya çıkmaktadır. Selçuk ve çevresiyle ilgili bilgiler toplanarak, bilgilerin değerlendirilmesi aşamasında Coğrafî Bilgi Sistemi kullanılmıştır (CBS). Değerlendirmelerde ve karar verme aşamasında Maplnfo programı kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT A SEARCH ON LANDSCAPE PLANNING OF SELÇUK (IZMIR) AND ITS AROUND ZAİMOGLU, Emine MSc Thesis in Lansdscape Architecture Supervisor: Prof. Dr. Mehmet KÖSEO?LU September 2003, 141 page In this thesis, Selçuk and its around are given as an example for landscape planning. It is determined natural and cultural potential of the field and in this respect potential land uses are determined and connected with these potential. The suggestions are made related to these connections which caused to problems. In this search, the field is researched in the terms of ecologycal planning that is based in physycal planning. Thus, the importance of making plan decisions can be realized in the field that has many kinds of ecosystems and cultural values. First of all, the knowledgement is supplied and then during evoulating of these, GIS (Geographical Information Systems) are added to this planning process. Maplnfo Program is used in the process of determination and making plan decisions.