Motorun araç gürültüsüne etkisi ve gürültü optimizasyonu
The Effect of engine on vehicle noise and noise optimization
- Tez No: 134485
- Danışmanlar: PROF. DR. YAŞAR KARAGÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gürültü, Titreşim, Motor
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZET MOTORUN ARAÇ GÜRÜLTÜSÜNE ETKİSİ VE GÜRÜLTÜ OPTİMİZASYONU GÜLER, Zafer Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Yaşar KARAGÖZ Genel olarak motorlar için basit bir tanımlama getirmek gerekirse, bunlar sonuçta birer mekanik düzenlerdir. Endüstrinin çeşitli dallarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Motorlar her türlü taşıtın hareketini sağlayan, ısı enerjisini mekanik enerjiye dönüştüren makinalardır. VM Motor firması tarafından geliştirilen ve BMC&VM ortak çalışması ile araca uygulanan motorun, model tasarımı tamamıyla BMC tarafından gerçekleştirilmiş olan yeni bir van tipi araca uygulanmaktadır. Motorun uygulanması ile ilgili olarak 6 serbestlik derecesinde problem ele alındı; problemin verilerine dayanarak çözüme yaklaşımlar gerçekleştirildi. Ayrıca, iç kabin akustik kavite modellemesi yapılarak bu aşamada doğal frekans hesaplaması yanında gövde sistemin modal analizi de yapıldı. Son aşamada ise tüm bunların ışığı altında modal ayrım tablosu oluşturularak FFT Analyzer ile yapılan frekansa bağlı ses ölçümleri ile kıyaslandı, çeşitli sonuçlar elde edildi.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT THE EFFECT OF ENGINE ON VEHICLE NOISE AND NOISE OPTIMISATION GÜLER, Zafer MSc, in Mechanical Engineering Supervisor: Prof. Dr. Yaşar KARAGÖZ In general, engines are simple types of mechanical machinery's. They are used in many branches of industiry. Engines are machines which convert heat energy to mechanical energy. In this thesis, an engine which was developed by WM is installed by BMC &WM to a minivan which is designed and manifactured by British Motor Cooparation (BMC). The solution of problem is solved with six degrees of freedom. An acoustic cavity model for body panel was developed. In addition, a finite element model of minivan body structure was used in order to determine the naturel frequencies and the mode shapes. Sound Pressure Level (SPL) values inside the minivan were obtained by using from mesurements by using Fourier Frequency Transfer (FFT) Analyser. Then this data were compered with the calculated results. Key Words ; Noise, Vibration, Engine