1980-2000 yılları arasında işçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili yargı kararlarının incelenmesi
An Investigation on court decisions about occupational safety and health between 1980-2000 in Turkey
- Tez No: 134486
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: îşçi sağlığı ve iş güvenliği, iş kazası, Occupational safety and health, work accident
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
V ÖZET 1980-2000 YILLARI ARASINDA İŞÇİ SAĞLIĞI VE İŞ GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ YARGI KARARLARININ İNCELENMESİ ÜZER, Elif (SUNA) Yüksek Lisans Tezi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Orhan YÜKSEL Eylül 2003, 124 sayfa Bu tezde 1980-2000 yıllan arasında işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda mevcut yargı kararları incelenmiştir. Öncelikle dünyada ve Türkiye'de işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunun tarihsel gelişimi kısaca anlatılmıştır. Daha sonra konuyla ilgili temel kavramlar açıklanmış; iş kazalarının araştırılmasında faydalı olabileceği düşünülen ölçütler, iş kazaları nedeniyle oluşan giderler ve konunun önemini daha iyi vurgulayacağına inanılan bazı istatistiksel bilgiler verilmiştir. îşçi sağlığı ve iş güvenliği konusundaki yargı kararlan; yasal yapı ve ilkeler, yargının çalışması, hukuksal olarak iş kazası, sorumluluk, tazminat ve meslek hastalığının belirlenmesi şeklinde sınıflandırılmak suretiyle incelenmiş, her konu başlığının altında konunun daha iyi anlaşılması bakımından gerekli hukuki bilgiler verilmeye çalışılmıştır. İlgili başlıklar altında üçyüze yakın örnek olabilecek yargı karan alınmıştır. Çalışmada özellikle inşaat mühendislerinin konuya gereksinimleri göz önünde bulundurulmuştur.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT AN INVESTIGETION ON COURT DECISIONS ABOUT OCCUPATIONAL SAFETY AND HEALTH BETWEEN 1980-2000 IN TURKEY ÜZER, Elif (SUNA) MSc in Civil Eng. Supervisor: Prof. Orhan YÜKSEL September 2003, 124 pages In this thesis, court decisions about occupational safety and health between 1980-2000 years have been studied. First, the historical development of occupational safety and health in Turkey and in the World have been shortly explained. Then, basic concepts related with the subject have been explained; numerical criterions that could be useful in researching of work accidents, expenditures caused by work accidents and some statistical informations that helps us to show the importance of the subject are given. Court decisions about occupational safety and health have been investigated by classifying legal structure and principals, working of courts, work accident on the forensic side, responsibility, damages and determining of occupational diseases. In order to understand the subject more clearly, it has been tried to give necessary legal informations related with each title. Under the related titles, about three hundred court decisions that can be considered as samples are pointed out. In the study, especially the needs of civil engineers on this subject have been taken into consideration.