Determination and removal of arsenic in mineral water
Mineral sularda arsenik tayini ve giderilmesi
- Tez No: 134497
- Danışmanlar: PROF. DR. EMÜR HENDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Arsenik tayini, Arsenik giderilmesi, Mineral su, Demir hidroksit, Hidrür sistemli atomik absorpsiyon spektrometrisi, Arsenic removal, mineral water, arsenic determination, ferric hydroxide, hydride generation-atomic absorption spectrometry
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 33
Özet
ÖZET MİNERAL SULARDA ARSENİK TAYİNİ VE GİDERİLMESİ YİĞÎT,Filiz Yüksek Lisans Tezi, Kimya Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Emür HENDEN Eylül 2003, sayfa Onbinlerce insanda arsenik zehirinin semptomları gözlenmektedir.Arseniğin deri ve akciğer,son zamanlarda mesane ve prostat kanserine, kalp hastalıkları ve diabete neden olduğu teşhis edilmiştir.Bir çok ülkede kabul edilen mineral sulardaki arsenik limiti 50|ug/L, yeni avrupa komisyonu ve dünya sağlık örgütü (WHO) tararından 10ug/L değerine düşürülmüştür. örnek mineral sulardaki arsenik 250ug/L toplam arsenik (As(III),As(V)) olarak ölçüldü. Bu sonuçlar dünya sağlık örgütü ve yeni avrupa komisyonu limitlerinin üzerindedir.Bu çalışmada demir hidroksitin adsorpsiyon esasına göre mineral sulardaki arseniğin giderilmesi için metod geliştirilmiştir.Arsenik(Iir) için maksimum giderilmenin pH 5.5 te As(V) içinde pH 6.5 te olduğu ölçüldü.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT DETERMINATION AND REMOVAL OF ARSENIC IN MINERAL WATER Yİ?İT,Filiz Master thesis in chemistry Supervisor:Prof.Dr.Emür HENDEN Tens of thousands of people already show symptoms of arsenic poisoning. Arsenic was identified as a carcinogen associated with skin and lung cancer and more recently it has been linked to bladder and prostate cancers, cardiovascular disease and diabetes. The current limiting value for arsenic in mineral water in most countries is 50 ug/L, the new European Community and World Health Organization (WHO) recommended guide line value is 10u,g/L. Arsenic in the sample mineral water was measured as 250|ig/L total arsenic(As (lTi),As(V)). This result is higher than the WHO and the new European Community limits. This study is about developing a method for removing arsenic from mineral water based on adsorption-coprecipitation ferric hydroxide. The sorption of As(m) on the ferric hydroxyde was realized at pH 5.5 and forAs(V)atpH6.5.