Bazı mikrobiyal gübre çeşitlerinin arpanın ot verimi ve kalitesi üzerine etkileri
Effects of some microbial fertilizer types on barley hay yield and quality
- Tez No: 996468
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FIRAT ALATÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Biyogübre, Buğdaygil yembitkisi, Hordeum vulgare, Mikrobiyal gübre, Biofertilizer, Graminae forage, Hordeum vulgare, Microbial fertilizer
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, farklı mikrobiyal gübre uygulamaları ile kimyasal N–P gübrelemesinin arpa (Hordeum vulgare L.) bitkisinin gelişimi, verim ve bazı fizyolojik özellikleri üzerindeki etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Deneme, 2024–2025 yetiştirme sezonunda Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dardanos Yerleşkesi'nde Tesadüf Blokları Deneme Deseni'ne göre üç tekerrürlü olarak kurulmuştur. Çalışmada kontrol uygulamasının yanı sıra optimum N–P gübrelemesi (8 kg P + 12 kg N da⁻¹), tekli bakteri ve yedi farklı üçlü bakteri kombinasyonu değerlendirilmiştir. Araştırmada ot verimi ve kalitesi ile tane özellikleri incelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, mikrobiyal gübre ve kimyasal gübre uygulamaları incelenen tüm özellikler üzerinde istatistiksel olarak önemli (p<0,01) etkiler göstermiştir. Kontrol uygulamasına kıyasla tüm mikrobiyal gübre uygulamalarında bitki boyu, başak uzunluğu ve başakçık sayısında artışlar belirlenmiş; özellikle FTH2 ve FT1 uygulamaları morfolojik özellikler bakımından öne çıkmıştır. Biyolojik verim ve dane verimi açısından en yüksek değerler optimum N–P ve FTH2 uygulamalarında elde edilmiştir. Bin dane ağırlığı ve klorofil miktarı bakımından da mikrobiyal gübre uygulamaları kontrol grubuna göre daha yüksek sonuçlar vermiştir. Sonuç olarak, FTH2 ve FT1 bakteri kombinasyonlarının, arpa yetiştiriciliğinde kimyasal N–P gübrelemesine alternatif veya tamamlayıcı olarak kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the effects of different microbial fertilizer applications and chemical N–P fertilization on plant growth, yield, and certain physiological characteristics of barley (Hordeum vulgare L.). The experiment was established during the 2024–2025 growing season at the Dardanos Campus of the Faculty of Agriculture, Çanakkale Onsekiz Mart University, according to a Randomized Complete Block Design with three replications. The study included a control treatment, optimal N–P fertilization (8 kg P + 12 kg N da⁻¹), a single bacterial treatment, and seven different triple bacterial combinations. Forage yield and quality parameters as well as grain characteristics were evaluated.According to the results obtained, both microbial fertilizer and chemical fertilizer applications had statistically significant effects (p<0.01) on all examined traits. Compared to the control treatment, all microbial fertilizer applications resulted in increases in plant height, spike length, and number of spikelets, with the FTH2 and FT1 treatments standing out in terms of morphological characteristics. The highest values for biological yield and grain yield were obtained from the optimal N–P and FTH2 treatments. Microbial fertilizer applications also produced higher thousand-grain weight and chlorophyll content compared to the control. In conclusion, the FTH2 and FT1 bacterial combinations are recommended as alternative or complementary inputs to chemical N–P fertilization in barley cultivation.