Obtaining and validating typical weather data for yearly computer simulation of heating/cooling system in Turkey
Türkiye'deki ısıtma/soğutma sistemlerinin bilgisayar simülasyonları için tipik yıllık iklim verilerinin oluşturulması ve doğrulanması
  1. Tez No: 75781
  2. Yazar: MERTER ÜNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ARİF İLERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İklim verisi, Bina enerji ihtiyacı, Tipik iklim yıllan, Enerji tasarrufu, Weather data, Building energy simulation, Typical meteorological years, Energy consumption, Turkey
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
1970'lerin başındaki enerji krizinde karşılaşılan sorunlar üzerine, enerji bilinçli sistemler, araştırmacılar ve bilim adamlarının büyük ilgisini çekmiştir. Performansı iklim verilerine bağlı sistemlerin enerji tüketim ve performanslarının incelenmesi, mekanik ve mimari alternatiflerin karşılaştırılması ancak hesaplamaların simulasyon aralığında saatlik olarak gerçekleştirilmesi ile mümkün olabilmektedir. Bu nedenle, binaların ısıtma, soğutma havalandırma ve iklinlendirme sistemlerinin, güneş kollektörlerinin, güneş pillerinin, soğutma kulelerinin ve seralar gibi zirai sistemlerin enerji tüketim ve performans tahminlerinde kullanılmak üzere saatlik iklim verilerinin sağlanması gerekmektedir. Bu çalışma ile, Türkiye'nin çeşitli illeri için saatlik tipik iklim verileri oluşturulmaktadır. Hazırlanan 8760 saatlik veriler bilgisayar dosyalarına konulmuştur.Bu iklim verilerini kullanarak çeşitli iller için ısıtma ve soğutma derece gün, dış hava sıcaklık tekrarlanma süreleri, kış ve yaz için dış hava sıcaklık tasarım değerleri elde edilmiştir. Ankara'nın tipik meteoroloji verileri kullanılarak bir bina üzerinde örnek incelemelerde bulunulmuştur. Gece termostat sıcaklığının düşürülmesi ve dış duvar yalıtım kalınlığının enerji tüketimine olan etkileri incelenmiştir. Buna göre, termostat sıcaklığının gece 3 ve 5°C düşürülmesi ile sırasıyla 11% ve 16% enerji tasarrufu sağlanmıştır. Yalıtımsız dış duvarlara 3, 5 ve 10 cm kalınlığındaki yalıtım malzemesi uygulanarak ekonomik açıdan incelenmiştir. Örnek olarak, 3cm'lik yalıtım malzemesi kullanımı ile 19% enerji tasarrufu sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Scientists and researchers attached great importance to the energy concious systems due to the difficulties caused by the energy crisis witnessed in the first half of the 1970s. Analyzing the energy consumptions and performance of environment related systems such as heating, cooling, ventilating and air- conditioning of buildings, solar collectors, solar cells, power plants, cooling towers and agricultural systems like greenhouses require weather data to be supplied for the calculations. It is the irregular behaviour of weather variables that make these investigations difficult. Although, climatic parameters are periodic daily in the short term and yearly in the long term, there may be significant variances between the recurrent days or years. Therefore, typical weather data consisting of hourly records for a full year is suitable to represent a climatic conditions of a location.In this thesis, typical hourly weather data are obtained for the selected 23 provinces of Turkey by using the recorded data. 8760 hourly data of each location are then put into computer files. By using the finally obtained typical meteorological years of locations, heating and cooling degree days, dry bulb temperature bins and winter and summer design dry bulb temperature values are calculated. Sample simulations are performed with these data for a modelled building. Effects of thermostat night setback and outer wall insulation thickness are investigated. For example, 11% and 16% energy savings are achieved by 3°C and 5°C night setback, respectively, for Ankara. Insulation material having thicknesses of 3cm, 5cm and 10cm are applied to a wall with no insulation. By applying 3cm insulation to the outer walls, 19% energy saving is possible.