Voltammetric determination of heavy metal ions in clinical and food samples
Voltametrik yolla klinik ve gıda örneklerinde ağır metal tayini
  1. Tez No: 134514
  2. Yazar: FÜSUN OKÇU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİL ERTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Mercury, Anodic Stripping Voltammetry, Gold film electrode, Mercury Thin Film Electrode
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Ağır metaller doğada bulunan ve aşın dozda alındığında zehirli etkiler gösteren maddelerdir. Ağır metallerin çevre kirliliğine etkileri son yıllarda dünyada önem kazanmış ve tayin yöntemlerine ilişkin birçok çalışma yapılmıştır. Anodik sıyırma voltammetrisi bu amaçla kullanılabilen ucuz, duyarlı ve belli düzeyde seçimlilik sağlayan bir yöntemdir Bu çalışma altın film elektrot kullanılarak civa iyonlarının anodik sıyırma tekniği kullanılarak, voltammetrik tayinine ilişkin araştırmaları içermektedir. Yöntemin optimizasyon koşulları, analize etki eden girişimciler ve yöntemin duyarlığım artıran alternatif sıyırma teknikleri çalışılmıştır. Tuz içeriği yüksek olan sofra tuzu ve hemodiyaliz sıvısı örneklerinde hiçbir ön işleme gerek duymadan tayinler gerçekleştirilmiştir. Bu örneklerde ayrıca diğer metal iyonlarının (Cu, Pb, Cd) tayini civa film elektrod kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar, seçilen örnekler için verilen tolerans sınırlarının altında veya civarında gözlenmiştir.Anahtar Sözcükler : Civa, Voltammetri, Altın Film Elektrot, Civa Film Elektrot.
Özet (Çeviri)
Heavy metal ions are enatrually occuring toxic elements that are present throughout the environment. The contamination of the environment by heavy metals have been an important concern throughout the world of decades. So many papers on the analysis of mercury have been reported in recent years. Anodic stripping voltammetric methods (ASV) are sensitive, cost relatively less and can be easily adopted for use. This study includes an ASV method for quantitative determination of mercury by using gold film electrode.The optimization parameter of the method, the species which interfere the analysis were studied. Alternative stripping techniques that improves the sensitivity of the method was also searched. The method was applied to the samples with high salt content namely table salt and haemodiallysis samples and mercury content was determined in ng/mL range without sample pretreatment. Other heavy metal ions (Cu, Pb, Cd) were determined with the same method using thin mercury film electrode. The results were found to be lower than the permitted levels.