Kulaklı pulluk yüzeyi üzerinde toprağın hareket yörüngesinin saptanması için bir matematik model
A Mathematical model to determine the tarjectory of soil motion on a mouldboard plow surface
  1. Tez No: 134516
  2. Yazar: KAYHAN ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REŞİT GALİP KEÇECİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kulaklı Pulluk, Toprak Şeridi Yörüngesi, Pulluk Aktif Yüzeyi, Mouldboard plough, soil trajectory, plough surface
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZET KULAKLI PULLUK YÜZEYİ ÜZERİNDE TOPRAĞIN HAREKET YÖRÜNGESİNİN SAPTANMASI İÇİN BİR MATEMATİK MODEL ÇALIŞKAN, Kayhan Yüksek Lisans Tezi, Tarım Makinaları Bölümü Tez Yöneticisi: Prof Dr. Reşit Galip KEÇECÎOĞLU Ocak 2003, 37 sayfa Bu çalışma, kulaklı pulluk yüzeyi üzerinde toprağın hareket yörüngesini saptamak amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla, öncelikle bu konuyla ilgili daha önce yapılmış olan çalışmalar incelenmiştir. Daha sonra toprakta çekilmiş olan kulaklı bir pulluk gövdesi üzerindeki yörünge eğrileri üzerinden koordinat noktaları bir düzenek yardımıyla saptanmıştır. Bu veriler bir bilgisayar programı yardımıyla hareket denklemlerine dönüştürülmüş, yörüngeler üzerindeki hız ve ivme eşitlikleri bulunmuş ve toprağa etkiyen kuvvetler gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT A MATHEMATICAL MODEL TO DETERMINE THE TRAJECTORY OF SOIL MOTION ON A MOULDBOARD PLOW SURFACE ÇALIŞKAN, Kayhan MSc. in Agricultural Machinery Supervisor: Prof. Dr. Reşit Galip KEÇECÎOGLU January 2003, 37 pages. This research was carried out to determine the trajectory of sou motion on mouldboard plow surface. For this reason, previous works on the subject were analysed. Then the coordinate points of the soil trajectory on the mouldboard surface were determined by an apparatus. These data were analysed with the aid of an computer program. Soil motion equations were computed and these equations help to determine the soil velocity and acceleration equations. Also the forces acting on the soil slice were shown.