İzmir ili bal arısı (Apis mellifera L. ) popülasyonlarında enzim polimorfizmi
Enzyme polymorphism in honey bee (Apis mellifera L. ) populations from İzmir province
  1. Tez No: 134517
  2. Yazar: FATİH KILIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLDEHEN BİLGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bal ansı (Apis mellifera L.), nişasta jel elektroforezi, enzim polimorfizmi, Honey bee (Apis mellifera L.), enzyme polimorphism, starch gel electrophoresis
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
V ÖZET İZMİR İLİ BAL ARISI (Apis mellifera L.) POPULASYONLARINDA ENZİM POLİMORFİZMİ KILIÇ, Fatih Yüksek Lisans Tezi, Zootekni Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Güldehen BİLGEN Ocak 2003, 59 Sayfa Bal ansı ıslah çalışmalarında en önemli nokta populasyonlardaki çeşitliliğin belirlenmesidir. Fakat ülkemiz bal anları üzerinde ayrıntılı bir belirleme çalışması, günümüze kadar gerçekleştirilmemiştir. Bu çalışmanın amacı, İzmir ili bal ansı (Apis melifera L.) populasyonlarında genetik varyasyonu belirlemektir. İzmir ilinin Menemen, Buca, Kemalpaşa ve Bornova ilçelerinden toplanan 154 ergin işçi an örneği üç enzim sistemi (Esterase, Est., E.C. 3.1.1.1, Malic enzim, Me., E.C. 1.1.1.40, Malate dehydrogenase, Mdh., E.C. 1.1.1.37) bakımından elektroforetik olarak incelenmiştir. Elektroforetik analiz yatay nişasta jel elektroforeziyle yapılmıştır. İzmir ili bal ansı populasyonlarında üç enzim sistemi bakmamdan bir varyasyon gözlenmemiştir. Tüm populasyonlar tekli bant modeliyle monomorfik bulunmuştur. Bu enzim sistemleri bakımındanVI populasyonları oluşturan bireyler homozigot genotipte olup, allel frekansları 1.00'dır. Mdh enziminin elektroforetik analizi sonucunda, İzmir ilinden toplanan ve Anadolu ansı (Apis mellifera anatoliaca)'nın çeşitli formları olarak tanımlanan bütün an örnekleri Mdh100 alleli bakımından monomorfik bulunurken Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nden sağlanan İtalyan ansı (Apis mellifera ligustica)'ndan oluşan bir koloniye ait örnekler Mdh65 alleli bakımından monomorfik bulunmuştur. Bu çalışmada, İzmir ili bal ansı populasyonlarında üç enzim sistemi bakımından saptanan monomorfik yapının nedeni olarak, an örneklerinin toplandığı arıcıların gezginci analık yapmamalarından, az sayıda kovanla ve bu kovanlarıda hep kendi populasyonlarından oğul alarak sağlamalarından kaynaklandığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT ENZYME POLYMORPHISM IN HONEY BEE (Apis mellifera L.) POPULATIONS FROM IZMIR PROVINCE KILIÇ, Fatih Msc. Department of Animal Science Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Güldehen BİLGEN January 2003, 59 Pages In the improvement studies of honey bees, the most important point is determination of variation in populations. However, studies on identification of the honey bees (Apis mellifera L.) of our country is generally lacking. The aim of this study was to determine the genetic variation in honey bee populations from Izmir province. A total of 154 adult worker bees were collected from Menemen, Buca, Kemalpaşa and Bornova towns of Izmir province and were electrophoretically examined for three enzyme (Esterase, Est., E.C. 3.1.1.1, Malic enzyme, Me., E.C. 1.1.1.40, Malate Dehydrogenase Mdh., E.C. 1.1.1.37) systems. Electrophoretic analysis was carried out by horizontal starch gel electrophoresis. There was no variation for three enzyme systems at honey bee populations of Izmir province. All the examined populations appeared monomorphic with one-banded model for these enzyme systems. Allvm individuals were homozygous and allele frequencies for studied enzyme systems were 1.00. As a result of electrophoretic analysis for Mdh enzyme, Mdh100 allele was found as monomorphic in all samples which was identificated as various forms of Anatolian honey bee {Apis mellifera anatoliaca). However one colonie samples from Menemen which were taken from Italian bee (Apis mellifera ligustica), were found monomorphic from the point of view of Mdh65 allele. The monomorphic structure of honey bee populations from Izmir province can be attributed to: 1. Beekeepers which were collected bee samples were not migratory beekeepers. 2. They have a few hive and they can replace their offsprings from their queen bees.