Applying of pinch and second law analysis for chemical process retrofit
Kimyasal süreçlerin retrofitinde kıskaç ve ikinci yasa analizinin uygulanması
- Tez No: 134518
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZEHRA ÖZÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Isı değiştirici ağlan, kıskaç analizi, İkinci Yasa analizi, retrofit, TÜPRAŞ ham petrol kraking ünitesi, Heat Exchanger networks, pinch analysis, Second Law analysis, retrofit, the raw petroleum cracking unit in TÜPRAŞ
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
V ÖZET KİMYASAL SÜREÇLERİN RETROFİTİNDE KISKAÇ VE İKİNCİ YASA ANALİZİNİN UYGULANMASI GELİŞ, Özlem Lale Yüksek Lisans Tezi, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Zehra ÖZÇELÎK Ocak 2003, 71 sayfa Bu tezde, kıskaç analizi ve İkinci Yasa analizi, TÜPRAŞ Aliağa Rafinerisi'ndeki ham petrol kraking ünitesinin ısı değiştirici ağına uygulanmakta ve bu iki analizin karşılaştırılması yapılmaktadır. İlk önce, orijinal ısı değiştirici ağlan bu analizleri uygulayarak tasarlandı, daha sonra retrofit ısı değiştirici ağlan orijinal ağlara göre tasarlandı.VI Isı değiştirici ağlarının toplam yıllık maliyeti hesaplandı ve karşılaştırıldı. Sonuçlar, ham petrol kraking ünitesinin ısı değiştirici ağ tasarımında İkinci Yasa analizinin kıskaç analizinden daha iyi olduğunu gösterdi
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT APPLYING PINCH AND SECOND LAW ANALYSIS FOR CHEMICAL PROCESS RETROFIT GELİŞ, Özlem Lale MSc in Chemical Engineering Supervisor: Assist. Prof. Dr. Zehra ÖZÇELÎK January 2003, 71 pages In this thesis, pinch analysis and Second Law analysis are applied to the heat exchanger network of the raw petroleum cracking unit in TÜPRAŞ Aliağa Refinery, and these two methods are compared First, the original heat exchanger networks are designed by applying these analysis, and then the retrofit heat exchangers networks are designed according to the original heat exchanger networks.vnı The total annual costs of these heat exchanger networks are calculated and compared. The results have shown that Second Law analysis is better than pinch analysis, in the design of HEN of raw petroleum cracking unit.