Derin çekme ile soğuk şekillendirmenin sonlu elemanlar metodu yardımıyla non-lineer analizi
Non-linear finite element analysis of cold forming by deep drawing
- Tez No: 134533
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Soğuk Şekillendirme, Derin Çekme, Non-Lineer Analiz, Sonlu Elemanlar Yöntemi, Cold Metal Forming, Deep Drawing, Non-Linear Analysis, The Finite Element Method
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
ÖZET DERİN ÇEKME ÎLE SOĞUK ŞEKİLLENDİRMENİN SONLU ELEMANLAR METODU YARDIMIYLA NON-LİNEER ANALİZİ KIRLI, Onur Yüksek Lisans Tezi, Makina Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Hasan YILDIZ Çelik sacların soğuk şekillendirilmesi esnasında oluşan problemlere bilgisayar destekli çözümler üretmek bir mühendislik çalışmasını gerektirmektedir. Kompleks geometriler içeren kalıp yüzeylerinde, ince çelik sac malzemesinin ne doğrultuda akacağı ve şekillendirme esnasında incelenen sacın yırtılma, buruşma ve benzeri şekil hatalarının; kalıp tasarımı aşamasmda önceden görülüp önlem alınması, tasarım değişikliklerinin sonuçlarını kahp imal edilmeden öngörülebilmesi için yapılması gerekenler incelenmiştir. Benzer konularda yapdan çalışmalar incelenmiş ve bu çalışmada problemlerin çözümü için Sonlu Elemanlar Metodu seçilmiştir. Uygulamaya yönelik örnekler ve metodun kullanılması ile ilgili detaylar oldukça kapsandı bir şekilde tez içeriğinde sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT NON-LINEAR FINITE ELEMENT ANALYSIS OF COLD FORMING BY DEEP DRAWING KIRLI, Onur MSc, in Mechanical Engineering Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Hasan YILDIZ There are some difficulties during sheet metal cold forming process. To find numerical solutions for determination of the mechanical behaviour of this process requires a detail engineering approach. In die surfaces, which have complex geometries, it is hard to determine the effects of parameters of sheet metal forming. Some of these parameters are wrinkling, tearing, and determination of the flow of the thin sheet metal in the die and thickness reduction. The most difficult of those is determination of material properties during plastic deformation. Before production the dies the effects of all these parameters have to be analyzed. The similar researches were reviewed and the incremental finite element method was chosen to be used in this analysis. The numerical results were also compared with the experiments. A good agreement between the numerical and the experimental results was obtained. The usage of program and detailed explanations are also given.