Tarım toprakları ve ürünlerinde fosfatlı gübre kullanımına bağlı Po-210 ve Pb-210 radyonüklidlerinin incelenmesi
Investigation of 210Po and 210Pb radionuclides in agricultural soil and crops due to the use of phosphated fertilizers
  1. Tez No: 134534
  2. Yazar: ELÇİN EKDAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TURGAY KARALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nükleer Mühendislik, Ziraat, Nuclear Engineering, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: 210Po, 210Pb, kimyasal elektrodepozisyon, fosfatlı gübre, ZnS(Ag) sintilasyon dedektörü, 210Po, 210Pb, electro-chemical deposition, phosphated fertilizer, ZnS(Ag) scintillation detector system
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET Tarım Toprakları ve Ürünlerinde Fosfatlı Gübre Kullanımına Bağlı Po-210 ve Pb-210 Radyonüklidlerinin İncelenmesi EKDAL, Elçin Yüksek Lisans Tezi, Nükleer Bilimler Enstitüsü Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Turgay KARALI Ağustos 2003, 55 Sayfa Bu çalışmada, Küçük Menderes Havzası'ndaki tarım yapılan ve yapılmayan toprakların ve bu alanlarda yetişen bitkilerin 210Po ve 210Pb konsantrasyonları tayin edilerek, topraktan bitkilere geçiş oranlan hesaplanmıştır. Po-210 ve Pb-210 konsantrasyonlarının belirlenmesinde kimyasal elektrodepozisyon yöntemi ve ZnS(Ag) sintilasyon dedektörlü alfa sayım sistemi kullanılmıştır. Tarım yapılan alanlarda yetişen bitkilerde gübrelemeye bağlı olarak 0 1 fl *Î1 ft Po ve Pb konsantrasyonlarının bir miktar daha yüksek olduğu gözlemlenmiştir. En yüksek değerler semizotu bitkisinde 2I0Po için 9.40 Bq kg“1 ve 210Pb için 0.62 Bq kg”1 olarak ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT Investigation of 210Po and 210Pb Radionuclides in Agricultural Soils and Crops due to the Use of Phosphate Fertilizers EKDAL, Elçin MSc in Nuclear Sciences Supervisor: Assist. Prof. Turgay KARALI August 2003, 55 pages In this study, Po-210 and Pb-210 radionuclides concentrations of soils and vegetables collected from both cultivated and uncultivated agricultural lands of the Küçük Menderes riverbasin are determined. The concentration factors of these radionuclides from soil to plant were calculated. To determine Po-210 and Pb-210 concentrations in vegetables and soils, the electro-chemicaldeposition technique and alpha counting system with ZnS(Ag) scintillation detector were used. 210Po and 210Pb activity concentrations of plants collected from cultivated lands are found to be sligtly higher, that might be due to the fertilization. The highest concentrations are detected in purslane as 9.40 Bq kg“1 and 0.62 Bq kg”1 for 210Po and 210Pb, respectively.