Küçük güçlü güneş enerjili bir stirling motoru tasarımı ve imali
Design and construction of low power solar energy a stirling engine
- Tez No: 134532
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Stirling Motor, V Tipi, Tek Yer Değiştirme Pistonu, Güneş Enerjisi, Tasarım, Performans
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güneş Enerjisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
ÖZET KÜÇÜK GÜÇLÜ GÜNEŞ ENERJİLİ BİR STIRLING MOTORU TASARIMI VE İMALİ DEMİR, Bülent Yüksek Lisans Tezi, Güneş Enerjisi Anabilim Dalı Tez Yönetici: Prof. Dr. Ali GÜNGÖR AĞUSTOS 2003, 186 sayfa Günümüzde, kirlenme, küresel ısınma, fosilli enerji rezervlerinin azalması, enerjiye olan talebin artması v.b. gibi nedenler, yemlenebilir ve alternatif enerjileri işe dönüştürecek makineler üzerindeki çalışmaları arttırmıştır. Bir çok alternatif ve yenilenebilir enerji kaynağını kullanabilecek özelliğe sahip, açık ve kapalı sistem çalışabilen gelişme sürecindeki motorlardan biri Stirling Motoru'dur. Bu tezde, süpürme hacmi 163,81 cm3 olan, küçük güçlü, tek yer değiştirme pistonlu V (alfa) tipi bir Stirling motorunun analizi, tasannu ve prototip motorun imalatı yapılmış, laboratuvar şartlarında elektrikli bir ısıtıcı kullanılarak test edilmiştir. Bu çalışmada iş gören akışkan olarak hava kullanılmıştır. Daha sonraki çalışmalarda iş gören akışkan olarak helyum gazı kullanılması ve enerji kaynağının güneş ışığı odaklayıcısından sağlanması planlanmaktadır. Testler, 700, 800, 900, 950, 1000 ve 1050 °C ısıtıcı sıcaklıklarında ve 0 - 0,5 - 1 - 1,5-2 bar doldurma basınçlarında yapılmıştır. Sonuçlar değerlendirilmiştir. Motorda maksimum güç, 1050 °C sıcaklıkta, 0,5 bar şarj basıncında 21,344 W olarak ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT DESIGN AND CONSTRUCTION OF LOW POWER SOLAR ENERGY A STIRLING ENGINE DEMİR, Bülent Solar Energy Institute Supervisor: Prof. Dr. Ali GÜNGÖR AUGUST 2003, 186 pages Nowadays, environmental reasons such as pollution, global heating, lack of fossil reserves, raising in the energy demand have increased studies on machines converting renewable and alternative energy sources to power. One of these machines is the Stirling Motor, which is able to use many kinds of the alternative and renewable energy sources and to work open and closed loop. In this thesis, a V type engine having single displacer and 163,81 cm3 swept volume was designed, analysed and manufactured. The prototype engine was tested in laboratory conditions using an electrical heating system. Air was used as working fluid. Following studies are to be performed by using helium as working fluid and solar energy from the solar concentrator as energy source. The tests were performed at temperatures of 700, 800, 875, 950, 1000 and 1050 °C by using the electrical heater and air pressures of 0, 0.5, 1, 1.5, 2 bar air pressure and the results of the study were evaluated. The maximum power of the engine was measured to be 21,344 Watts at a temperature of 1050 °C and a charge pressure of 0.5 bar. Key words : Stirling Engine, V-type, Single Displacer, Solar Energy, Design, Performance.