Haşhaşta kışlık ve yazlık ekimlerin verim ve kaliteye olan etkileri üzerinde çalışmalar
Studies on the effects of winter and summer poppy sowing on the yield and quality
  1. Tez No: 134536
  2. Yazar: DUYGU ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NACİ ALGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Haşhaş, Kışlık ve Yazlık Ekim, Verim, Kalite, Poppy, Winter and Summer Sowing, Yield, Quality
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
ÖZET HAŞHAŞTA KIŞLIK VE YAZLIK EKİMLERİN VERİM VE KALİTEYE OLAN ETKİLERİ ÜZERİNDE ÇALIŞMALAR ARSLAN, Duygu Yüksek Lisans Tezi, Ziraat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Naci ALGAN Temmuz 2003, 38 Sayfa Kışlık ve yazlık olarak iki farklı zamanda ekimi yapılan haşhaşın, bu iki farklı ekim zamanının haşhaşın verim ve kalite özelliklerine olan etkilerini belirlemek amacına yönelik olarak yürütülen bu çalışma, Bornova ekolojik koşullarında 1999 kış dönemi ve 2000 yılı yaz döneminde tesadüf blokları deneme desenine göre 3 tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Materyal olarak tescilli haşhaş çeşidimiz olan Emiral-84 ile 3, 5, 66, 118 adlı haşhaş hatları kullanılmıştır. Yürütülen bu çalışmada verim ve kaliteyi oluşturan faktörler olan bitki boyu, yan dal sayısı, kapsül stigma sayısı, kapsül en/boy oranı (indeksi), bitki başına kapsül ve tohum verimi, dekara boş kapsül ve tohum verimi, tohumda protein ve yağ oranı gibi özellikler incelenmiştir. 1999-2000 yıllarında yürütülen denemelerin sonucunda kışlık ekimden veriler elde edilebilmiş ancak yazlık ekim denemenin yürütüldüğü bölgenin iklim koşullarının haşhaş'a elverişsiz olmasından sonuçlandırılamamış ve verim ile kaliteyi oluşturan faktör verileri elde edilememiştir. Kışlık ekimde yapılan istatistiksel analizler, tescilli çeşit olan Emiral-84'ün diğer hat olan haşhaşlardan daha uygun sonuçlar verdiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT STUDIES ON THE EFFECTS OF WINTER AND SUMMER POPPY SOWING ON THE YIELD AND QUALITY ARSLAN, Duygu MSC. In Agriculture Eng. Supervisor: Doç. Dr. Naci ALGAN July 2003, 38 Pages This study was aimed to determine the effects of two distinct popy sowing times, which poppy is being sown in two separate periods, as winter and summer times, on the yield and the quality characteristics of poppy and has been carried out as a triple-repetition according to trial pattern of coincidence blocks, 1 999 winter term and 2000 summer term under the Bornova ecological conditions. As a material, along with Emiral- 84, which is a certified type of poppy, other poppy lines called 3, 5, 66, 118 were used. In this study, the factors that constitute the yield and the quality, such as, height of plant, number of yandal, number of capsule stigma, capsule width/height ratio (index), capsulü and seed yield per plant, capsule and seed yield per 1.000 sq. Meters, seed protein and oil rate, were also examined. As a result of the study, data were obtained from winter sowing, whereas, summer sowing was not concluded and the factors that constitute the quality were not obtained since whether conditions of the region was unsuitable for poppy sowing. Statistical analyses made for winter sowing revealed that Emiral-84, which is a certified type, gave better results compared to other poppy lines.