Karagöl'deki (İzmir) Leuciscus borysthenicus smyrnaeus (Boulenger, 1876)'un bazı büyüme ve üreme özelliklerinin incelenmesi
Investigation on some growth and reproduction characteristics of Leuciscus borysthenicus smyrnaeus (Boulenger, 1876) in Karagöl (İzmir)
  1. Tez No: 134535
  2. Yazar: ASLI TUNA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN MUSA SARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
  6. Anahtar Kelimeler: Leuciscus borysthenicus smyrnaeus, yaş, büyüme, üreme, yumurta sayısı, Karagöl, Leuciscus borysthenicus smyrnaeus, age, growth, reproduction, fecundity, Karagöl
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
V ÖZET KARAGÖL'DEKİ (İZMİR) Leuciscus borysthenicus smymaeus (BOULENGER, 1896)'UN BAZI BÜYÜME VE ÜREME ÖZELLİKLERİNİN İNCELENMESİ TUNA, Aslı Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Temel Bilimler Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Yrd. Doç.Dr. Hasan M. San Ağustos 2003, 44 sayfa Bu çalışmanm amacı Nisan-Ağustos 2002 periyodunda KaragöTden yakalanan 328 adet Leuciscus borysthenicus smyrnaeus (BOULENGER, 1896)'un bazı büyüme ve üreme özelliklerini incelemektir. Leuciscus borysthenicus smyrnaeus populasyonunun eşey oranı dişiler için %63.72, erkekler için ise %36.28 olarak hesaplanmıştır. Maksimum IV yaşma kadar birey saptanmış ve bireylerin çatal boyu 2.7- 9.4 cm, ağırlığı ise 0.3-16.3 g arasında değişim gösterdiği belirlenmiştir. Tüm bireyler için boy-ağırlık ilişkisi W=0.0183 L2'98 bulunmuştur ve von Bertalanffy büyüme parametreleri Loo=10.00 cm and WQO=17.48 g, k=0.477 yıl"1, to=-0.571 yıl olarak hesaplanmıştır. Kondisyon faktörü yaşlara göre dişilerde 1.217-2.481; erkeklerde ise 1.248-3.112 arasındaVI değişmiştir. Aylara göre GSI değerleri dişilerde 4.39-16.53, erkeklerde 3.84-14.34 arasında değişmektedir. Üreme periyodu Nisan başından Haziran ortasına kadar sürer. Eşeysel olgunlaşma yaşı I olarak tespit edilmiştir. Yumurta sayısının 2092-3478 arasında değiştiği, ve yumurta çapının ise 200-1200 um arasında dağılım gösterdiği bulunmuştur. Boy ve ağırlık ile yumurta sayısı arasındaki ilişki F=84.302 L ', F=628.35 W069 olarak hesaplanmışta.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT INVESTIGATION ON SOME GROWTH AND REPRODUCTION CHARACTERISTICS OF Leuciscus borysthenicus smyrnaeus (BOULENGER, 1896) IN KARAGÖL (İZMİR) TUNA, Ash MSc in Department of Hydrobiology Supervisor: Yrd. Doç.Dr. Hasan M. San August 2003, 44 pages The aim of the present study is to investigate some growth and reproduction characteristics of 328 Leuciscus borysthenicus smyrnaeus (BOULENGER, 1896) specimens caught from Karagöl, between April and August 2002. The sex ratio of Leuciscus borysthenicus smyrnaeus population is calculated as 63.72% for females and 36.28% for males. The maximum age group was determined as IV, and the specimen's fork length and weight ranged from 2.7 to 9.4 cm and from 0.3 to 16.3 g, respectively. The length- weight relationship was found as W=0.0183 L2'98 for all individuals, and von Bertalanffy growth parameters were estimated as 1^=10.00 cm and W«M7.48 g, k=0.477 year"1, to=-0.571 year. Condition factor for age groups varied between 1.217-2.481 for females,VIII and 1.248-3.112 for males. GSI values according to months varied between 4.39-16.53 for females, 3.84-14.34 for males. Spawning takes place from the beginning of April until the mid of June. The sexual maturity age is determined to be I. The egg number and diameter ranged from 2092 to 3478 and from 200 to 1200 urn, respectively. The relationships length and weight to egg number were calculated as F= 84.302 L175 and F=628.35 W069.