Bireysel işletme, grup ve bölge bazında uygulamaya elverişli esnek üretim planlarının bulanık çok amaçlı doğrusal programlama yöntemiyle elde edilmesi üzerine bir araştırma: İzmir ili Torbalı ilçesi örneği
A study on developing flexible and applicable individual production plans for region and farm size level by farmers via fuzzy goal programming: The case of Torbalı, İzmir
- Tez No: 169709
- Danışmanlar: PROF.DR. BÜLENT MİRAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Tarımsal İşletme Planlaması, Bulanık Doğrusal Programlama, Bulanık Çok Amaçlı Doğrusal Programlama, Bulanık Analitik Hiyerarşi Süreci, Çiftçi Amaçlan, Bulanık Eşli Karşılaştırma Yöntemi, Individual Farm Planning, Fuzzy Linear Programming Fuzzy Goal Programming, Fuzzy Analitic Hierarchy Process, Farmer's, Goals, Fuzzy Pairwise Comparison
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 488
Özet
ÖZET BİREYSEL İŞLETME, GRUP VE BÖLGE BAZINDA UYGULAMAYA ELVERİŞLİ ESNEK ÜRETİM PLANLARININ BULANIK ÇOK AMAÇLI DOĞRUSAL PROGRAMLAMA YÖNTEMİYLE ELDE EDİLMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTKMA: İZMİR İLİ TORBALI İLÇESİ ÖRNEĞİ GÜNDEN, Cihat Doktora Tezi, Tarım Ekonomisi Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Bülent MİRAN Eylül 2005, 441 sayfa Bu araştırmanın ana amacı, bulanık çok amaçlı doğrusal programlama yöntemiyle İzmir ili Torbalı ilçesinde çiftçi koşullarına uygun, işletme düzeyinde uygulamaya elverişli, esnek tarımsal üretim planlan elde etmektir. Bu çerçevede araştırma yöresindeki çiftçiler ve işletmeler sosyal, çevresel ve ekonomik açılardan ele alınmıştır. Çiftçiler işletmelerinde planlı bir tarımsal üretimin gerekli olduğunu ve büyük ihtimalle uygulayabileceklerini belirtmişlerdir. Bulanık analitik hiyerarşi süreci kullamlarak, çiftçilerin temel işletmecilik kararlarında destek bulmayı umduğu kurumlar belirlenmiştir. Çiftçiler, tarımsal faaliyetlerle ilgili öneriler, tarımsal planlama ve işletme kayıtlarının tutulması konularında üniversiteden destek beklemektedir. Yeni çevresel paradigma kullamlarak, çiftçilerin çevre tutumunun orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Çiftçiler borç ödemeye odaklandıkça ve tarımsal faaliyetlerde risk alma düzeyleri arttıkça çevre tutumları azalmaktadır. Bulanık eşli karşılaştırma yöntemi kullanılarak çiftçi amaçlan belirlenmiştir. Buna göre çiftçilerin tanmsal üretimle ilgili en önemli amaçlan, mevcut araziyi (veya varlıklan) korumak ve borç ödemektir. Bir diğer amaç, çekigücü yoğun ürünler üretmektir. Bulanık doğrusalVI programlama yöntemiyle araştırma yöresi için genel ve işletme büyüklük gruplarına göre üretim planlan elde edilmiştir. Bulanık tarımsal üretim planlaması sonucunda, yörede toplam brüt marjın arttığı belirlenmiştir. Planlama modellerinde bulanık aralıklar genişledikçe, arazinin daha iyi kullanıldığı saptanmıştır. Mevcut durumla karşılaştırıldığında, planlama sonucunda birinci ürün ekiliş alanından, ikinci ürünlere ayrılan payın arttığı belirlenmiştir. İşletme gruplarına göre yapılan planlamalarda, mevcut durumda hiç üretilmeyen ürünlerin optimum planlarda yer aldığı gözlenmiştir. Optimum plana giren ürünler, çiftçilerin çekigücü yoğun ürünler üretme amacım karşılamaktadır. Üretim planlaması sonucunda daha az riskli bir üretim desenini elde edilmiştir. Çiftçilerin daha zor vazgeçebileceği ürünlerden oluşan bir üretim deseni önerilmektedir. Çiftçilerin işletmelerinde ürünlere yer verme nedenleriyle çelişmeyen bir üretim deseni elde edilmiştir. Araştırma yöresi ve işletme büyüklük gruplarına göre, çiftçilerin brüt marj, ürün puanlama ve traktör çekigücü kullanımı amaçlarını dikkate alan bulanık çok amaçlı planlar hazırlanmıştır. Elde edilen bu esnek planların, çiftçilerin amaçlarına ulaşmayı sağladığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT A STUDY ON DEVELOPING FLEXD3LE AND APPLICABLE INDIVIDUAL PRODUCTION PLANS FOR REGION AND FARM SIZE LEVEL BY FARMERS VIA FUZZY GOAL PROGRAMMING: THE CASE OF TORBALI, IZMH* GÜNDEN, Cihat Ph.D in Agricultural Economics Supervisor: Prof. Dr. Bülent MİRAN September 2005, 441 pages The main objective of this research is to obtain flexible agricultural production plans which is suitable for farmer's conditions and applicable on farm level in Torbalı Province using fuzzy linear and fuzzy goal programming. In this context, farmers and farms were examined in terms of social, environmental and economical characteristics. Farmers expressed that agricultural planning was necessary and could be carried out in their farms. Organizations expected to support farmers were determined by fuzzy analytic hierarchy process. Farmers expect a support from university on sugestions related to farming, agricultural planning and accounting. Environmental attitudes of farmers were determined as moderate using the New Environmental Paradigm. Environmental attitude decreases when farmers focus to pay their debts and take a risk in agricultural activities. The farmers' objectives were established by the Fuzzy Pairwise Comparison. The results show that the most important objectives of farmers are“preserving their lands and ”paying their depts.“. Another important objective is ”producing machine power intensive crops“.vm Individual farm plans were obtained for the region under research and farm size groups by fuzzy linear programming method (FLP). The FLP application increased the regional level total gross margin. As the fuzzy ranges in planning models are expanded, land is used more efficiently. When compared to the current level, it was determined that there was an increase in the share allocated to the secondary crops from the land assigned to the primary crops. In the production plans for firm size groups, some crops which are not in the current cropping pattern have place in the optimum plans. The optimum cropping plan meets the farmers' goal of ”producing crops requiring intensive machine power" and consists of crops that are inevitable for the farmers. Therefore the plans are harmonious with the farmer allocation to the crops. For the goals of farmers such as gross margin, crop priority and use of machinery power, fuzzy goal programming models were developed by the general research area and farm size groups. It was seen that the fuzzy goal plans were satisfying the fanners' goals.