17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerinin Gölyaka (Düzce) ilçesine bağlı ilköğretim okulları öğrencileri tarafından algılanışı
Of August 17 and 12 November 1999 earthquake Gölyaka (Düzce) adhere to county elementary school students by perception of interconnections
  1. Tez No: 249379
  2. Yazar: MELİKE FAİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK SANCAR OZANER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kuzey Anadolu Fay Hattı, deprem, depremin yıkıcı etkisi, ilköğretim öğrencilerin deprem algısı, North Anatolian Fault Zone earthquake, earthquake?s destructive effect, primary student?s earhtquake perception
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Kuzey Anadolu Fay Zonu (KAFZ) boyunca, tarihi çağlardan günümüze kadar büyük ölçüde can ve mal kaybına neden olan, birçok deprem meydana gelmiştir. Bu depremler, yoğun yapılaşma gösteren şehir merkezlerini ciddi şekilde etkilediği gibi, kırsal kesimde de, birçok yerleşmede tahribat yapmıştır. Ülkemizde, son büyük depremlerden biri, 17 Ağustos 1999 tarihinde saat 3.02'de İzmit merkezli olarak gerçekleşmiş, diğeri ise, 12 Kasım 1999 tarihinde, yine İzmit merkezli olmak üzere, saat 18.58'de meydana gelmiştir. Bu felaketlerde İzmit, Adapazarı, Yalova, Bolu, Düzce şehirlerinin merkez ve ilçelerinde olmak üzere, resmi verilere göre 18000 den fazla yurttaşımız ölmüş, binlercesi yaralanmış ve ağır hasarların oluşmasına neden olmuştur. Araştırma sahası olarak seçtiğimiz Düzce ilinin Gölyaka ilçesi söz konusu depremlerden en fazla etkilenen sahalardan biri olmuştur. Bu depremlerde 106 vatandaş hayatını kaybetmiş, 400 vatandaş yaralanmış, İlçedeki binaların %70'i yıkılmış veya hasar görmüştür. Köylerden en fazla zararı Değirmentepe, Hacı Süleymanbey Köyü ve Hamamüstü Köyünün Cevizlik mahallesi görmüştür. Bu araştırmada, önce Gölyaka ve çevresini etkileyen depremlerin kinematiği (özellikleri) incelenecek ve daha sonra, depremde hasar gören bazı ilköğretim okullarının öğrencilerine anketler uygulanıp içerik analizi yöntemi ile depreme karşı algı ve bilgi öğrencilere aktarılıyor mu sorularına cevap aranmaya çalışılacaktır.Araştırma; giriş, kuramsal açıklamalar, yöntem, bulgular ve yorumlar, sonuç ve öneriler olmak üzere sekiz bölümden oluşmaktadır.Araştırma, tarama modelinde betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın çalışmagrubunu ?amaçlı örnekleme? yöntemiyle; Düzce-Gölyaka ilçesinde bulunan iki köy ve üç ilçe okulu seçilmiştir bu seçimin nedeni söz konusu okullara ulaşımın kolay olmasıdır. Anket çalışmasında bu okulların altıncı, yedinci ve sekizinci sınıflarında okuyan öğrenciler temel alınmıştır.Araştırmada veri toplama araçları olarak, araştırmacı tarafından geliştirilen Bireysel Bilgi Formu ve öğrenciye yönelik hazırlanan 15 maddelik ?Deprem ve Deprem Bilinci? adlı anket ve yine araştırmacı tarafından hazırlanmış ?Görüşme Formu? kullanılmıştır. Bireysel Bilgi Formu ile ilgili verilerin analizinde; frekans dağılımı, yüzde dağılımı adı altında çözümlemeler yapılmış. görüşme sonucu ve anketler sonucu elde edilen yazılı verilerin içerik analizi yapılmış ayrıca nitel verilerin, yüzde hesaplamaları ve sözcük sıklık hesaplamaları yapılarak verilerin sayısallaştırılmasına da çalışılmıştır
Özet (Çeviri)
Since the historical times there were a lot of earthquakes through the North Anatolia Fault Zone, which caused a big loss of human life and property. While these eartquakes had influenced on city centers, also they had damaged rural areas. In Turkey, one of the biggest earthqake has experienced in 17 August 1999, at 03.02 hour a.m., centered in İzmit and the other was also centered in İzmit in 12 November 1999, at 18:58 p.m. In these disasters more than 18000 people died and thousands of them injured in İzmit, Adapazarı, Yalova, Bolu and Düzce cities and there were severe damages in these cities. Our research area named Gölyaka, a town of Düzce is one of the places which was severly affected from these earthquakes. In this city, 106 people died, 400 people injured and 70% of the building collapsed or damaged. If we talk about villages of Gölyaka town; Değirmentepe, Hacı Süleymanbey and Cevizlik district in Hamamüstü damaged at most. In these study, characteristics of these eartquakes are examined at first and than the perception and knowledge levels of the students about earhthquakes were determined through questionnaires and content analyse method.Research; introduction, theoretical explanations, methods, findings and omments, conclusions and recommendations are to be made up of eight chapters.In this study, descriptive research and the ?purposefully sample? model was used. five schools were selected for this aim,while two of them are located in villages three of them are in towns. Seventh and eight grades students of these schools were subjected to the questionnaires.?Individualistic Information Form? which was developed by researcher was used as data collection tool in this study. Also, the questionnaire named ?Earthquake and Awareness About Eathquake? which was consisted of 15 items, developed by researcher used in this study. ?Interview Form? which was developed by researcher was used in this study as well.. The data gathered through Individualistic Information Form have been analysed with frequences and percentages. Written data gathered through interview form and questionnaries have been anaysed by content analyse and percentages ; and the frequencies of the words were computed.