Menemen Havzası'ndaki meteoroloji istasyonunda ölçülen ekstrem yağışların değerlendirilmesi üzerine bir araştırma
A Study about criticizing extreme rainfalls measured at meteorology station in Menemen Basin
- Tez No: 134565
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ÖZGÜREL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Menemen, ekstrem yağış, aylık toplam yağış, günlük maksimum yağış, frekans analizi, Menemen, extreme rainfall, monthly total rainfall, daily maximum rainfall, frequency analysis
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET MENEMEN HAVZASINDAKİ METEOROLOJİ İSTASYONUNDA ÖLÇÜLEN EKSTREM YAĞIŞLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA HELVACIOĞLU, Ferdağ Yüksek Lisans Tezi, Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Mustafa ÖZGÜREL Ağustos 2003, 52 sayfa Bu çalışmada, Menemen meteoroloji istasyonunda 1960- 2001 yıllan arasında kaydedilen yağış miktarlarmdaki ekstrem yağışların dağılımı incelenmiş, adı geçen meteoroloji istasyonunun çok yıllık, aylık ve günlük yağış değişimleri değerlendirilmiştir. Bu amaçla, aylık toplam yağış değerleri ile günlük maksimum yağış değerlerinin bazı istatistiksel özellikleri ve günlük maksimum yağışların frekans analizleri ile zararlı yağışların tekerrür sayılan belirlenmiştir. Araştırma alanındaki çok yıllık yağış verileri incelendiğinde; yağış değişimlerinin yıllara göre çok değişken olduğu görülmüştür. Buna göre; 1962 yılında 826.5 mm. yıllık yağış kaydedilmesine karşın 1992'de 334.5 mm. yağış düştüğü gözlenmiştir. Çok yıllık verilere dayalı frekans analizleri sonuçlarına göre; yağış miktarı düştükçe gerçekleşme mtimallerinin arttığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT A STUDY ABOUT CRITICIZING EXTREME RAINFALLS MEASURED AT METEOROLOGY STATION IN MENEMEN BASIN HELVACIO?LU, Ferdağ MSc in Agricultural Structure and Irrigation Department Supervisor: Prof. Dr. Mustafa ÖZGÜREL August, 2003, 52 pages In this study, extreme rainfall distributions in precipitation quantities, recorded at Menemen meteorology station from 1960 to 2001, were tested, and long term monthly and daily rainfall changes were examined at this meteorology station. For this purpose, some statistical characteristics of the monthly total rainfall rates, the daily maximum rainfall rates and the frequency analysis of daily maximum rainfalls and the recurrence rates of harmful rainfalls were determined. When long term precipitation data in the searching area were tested; changes of precipitation were seen very fluctuating for years. According to this; 826.5 mm. annual rainfall were recorded in 1962, but 334.5 mm. annual rainfall in 1992 were determined. According to the frequency analysis results based on long term data; it was found out that with the decrease of rainfall quantity, the realizing probabilities have increased.