Koloidal gümüş ve bazı gümüş bileşiklerinin mikroorganizmalar üzerindeki etkisi
The Antimicrobial effect of colloidal silver and some silver compounds on microorganisms
  1. Tez No: 134566
  2. Yazar: FUNDA ÇAYLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜVEN ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Kolloidal gümüş, gümüş nitrat, gümüş sülfat, mikroorganizma, Colloidal silver, silver nitrate, silver sulfate, microorganisms, antimicrobial effect
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET KOLLOİDAL GÜMÜŞ VE BAZI GÜMÜŞ BİLEŞİKLERİNİN ORGANİZMALAR ÜZERİNDEKİ ANTİMİKROBİYAL ETKİSİ ÇAYLI, Funda Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Güven ÖZDEMİR Eylül 2003, 52 sayfa Bu çalışmada, kolloidal gümüş ve gümüş bileşiklerinin mikroorganizmalar üzerindeki antimikrobiyal etkileri on bakteri ve bir maya türü üzerinde araştırılmıştır. Araştırmalar sırasında, gümüşün antimikrobiyal etkinliğinin belirlenmesinde Kağıt Disk Difüzyon Metodu ve Tüp Dilüsyon Metodu uygulanmıştır. Bu metodlarda Müller Hinton Agar, Malt Ekstrakt Agar, Nutrient Agar ve Nutrient Broth besiyerleri kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre gümüş nitratın çalışılan tüm mikroorganizmalar üzerinde antimikrobiyal etki gösterdiği tespit edilirken, kolloidal gümüş bu organizmalardan Staphlococus ve Pseudomonas aeruginosa üzerinde antimikrobiyal etki göstermediği tespit edilmiştir. Gümüş sülfat ise gümüş nitrata göre daha az antimikrobiyal aktivite göstermiştir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT THE ANTIMICROBIAL EFFECT OF COLLOIDAL SILVER AND SOME SILVER COMPOUNDS ON MICROOGAMISMS ÇAYLI, Funda Msc in Biology Department Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Güven ÖZDEMİR September 2003, 52 pages In this study, the antimicrobial effects of colloidal silver and silver compounds on were researched ten bacteria and species of a yeast. During the study, Disc Difussion and Tube Dilussion Methods were used to determine the antimicrobial effects of silver. In these methods, Müller Hinton Agar, Malt Extract Agar, Nutrient Agar and Nutrient Broth medias have been used. According to the results, it was determined that silver nitrate had effected on all the organisms researched. On the other hands, colloidal silver did not only effect on Staphlococus aureus and Pseudomonas aroginosa. But silver sulfate was less effective than silver nitrate.