Fotovoltaik güç sistemleri elektrik şebekesine bağlandığında oluşan anomaliler
Abnormalities in grid due to interconnection of photovoltaic systems
- Tez No: 134581
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN ÇOLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Şebekeye bağlı fotovoltaik sistemler, PV sistem standartları, harmonikler, adalama, güç dalgalanması, tekrar kapama, de enjeksiyonu, kısa devre, Grid connected photovoltaic systems, standards on PV systems, harmonics, islanding, power fluctuation, re-closing, dc injection, short circuit
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
ÖZET FOTOVOLTAÎK GÜÇ SİSTEMLERİ ELEKTRİK ŞEBEKESİNE BAĞLANDIĞINDA OLUŞAN ANOMALİLER PERİNCEK, Oğuz Yüksek Lisans Tezi, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Metin ÇOLAK Haziran 2003, 103 sayfa Bu tezde, şebekeye bağlı fotovoltaik güç sistemleri nedeniyle şebekede oluşan anomaliler ve bu anomalileri minimize etmeyi amaçlayan standartlar incelenmiştir. Türkiye'de PV sistemlerin şebekeye bağlanma kıstasları, PV güç kullanımının fazla olduğu ülkelerle karşılaştırılarak incelenmiştir. Türkiyedeki dağıtım şebekesi Avrupa ülkeleri dağıtım şebekelerinden, gerilim seviyesi, kablo materyali ve ebadı, hat uzunluğu gibi kavramlarla farklılık arz etmektedir. Bu farklılıkların PV güç sistemlerine etkileri belirtilmiş ve Türkiyedeki PV sistem sayısını artırmak için şebekenin geliştirilmesi sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT ABNORMALITIES IN GRID DUE TO INTERCONNECTION OF PHOTOVOLTAIC SYSTEMS PERİNCEK, Oğuz MSc in Electronics and Electrical Eng. Supervisor: Prof. Dr. Metin ÇOLAK July 2003, 103 pages In this thesis, the abnormalities in grid caused by photovoltaic power systems connected to the grid and standards which aim to minimize these abnormalities have been studied. The restrictions on interconnection of PV systems with the utility grid in Turkey have been investigated by comparing the rules of countries having large amount of PV power in use. Distribution network in Turkey differs from European countries' distribution networks with the voltage level, material and size of cables, length of lines etc. Impacts of these differences on PV power systems have been also determined and it has been concluded that, grid in Turkey need to be improved in order to increase the number of PV power systems.