Dağıtık gerçek zamanlı sistemler için hiyerarşik hata toleranslı halka protokolü ve grup iletişimi özellikleri
A Hierarchical fault tolerant ring protocol for distributed real time systems and group communication specifications
- Tez No: 134589
- Danışmanlar: PROF. DR. E. TURHAN TUNALI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
- Anahtar Kelimeler: Dağıtık, gerçek zamanlı, hiyerarşik, hata toleransı, halka kümeleri, paralelizm, grup iletişimi, senkron, periyodik, Distributed, real - time, hierarchical, fault tolerance, ring clusters, parallelism, group communication, synchronous, periodic
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Bilgisayar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
V ÖZET DAĞITIK GERÇEK ZAMANLI SİSTEMLER İÇİN HİYERARŞİK HATA TOLERANSLI HALKA PROTOKOLÜ VE GRUP İLETİŞİMİ ÖZELLİKLERİ SAYIT, Hasan Erinç Yüksek Lisans Tezi, Uluslararası Bilgisayar Enstitüsü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Turhan Tunalı Ağustos 2003, 156 sayfa Bu tez çalışmasında gerçek - zamanlı dağıtık sistemler için grup iletişimi servisi sağlayan halka protokolü geliştirilmiştir. Topolojik olarak hiyerarşik halka kümeleri şeklinde bulunan süreç ve işlemci grupları, aralarında mesaj alışverişi yaparlar. Kümeler birbirinden bağımsız olarak kendi içlerinde iletişimde bulunurlar. Bu da sistem çapında iletişimin paralel olarak yürütülmesini sağlar. Sistemde en üst seviye yönetici olarak lider modülü yer almaktadır. Kümeler arası iletişimden ve alt halkaların yönetiminden temsilci adı verilen birimler sorumludur. Yetkisiz sistem üyeleri ise düğümlerdir ve halkaların en uç noktalarında yer alırlar. İletişim sisteminde üyeler birbirlerine senkrondurlar ve çerçeve mesajı adı verilen bilgi mesaj lan lider modülü tarafından periyodik olarak çıkartılır. Bu şekilde bir çoklu iletim servisi düşünülmüştür. Çoklu iletim servisi ile birlikte sistemde yer alan üyelik servisi grup iletişimi servisini oluşturur. Hata toleransı mekanizması ile de sistemin her durumda çalışabilmesi garantilenmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT A HIERARCHICAL FAULT TOLERANT RING PROTOCOL FOR DISTRIBUTED REAL TIME SYSTEMS AND GROUP COMMUNICATION SPECIFICATIONS SAYIT, Hasan Erinç MSc, International Computer Institute Supervisor: Prof. Dr. Turhan Tunah August 2003, 156 pages In this thesis, a ring protocol that provides group communication for distributed real time systems is developed. The process and processor units that topologically reside as ring clusters realize message delivery. Clusters carry out the communication independently. This provides the system based communication to be performed in parallel. In the system, the top level administrator is the leader module. The communication between the clusters and the administration of the inner clusters are performed by the module called representative. The system members that do not have administrative jobs are the nodes that are at the lowest level. Members are synchronous to each other in the communication system and the data messages so called frame messages are released periodically by the leader. By this approach, a multicast service is targeted. The multicast service, with the membership service of the system, forms the group communication service. With the fault tolerance mechanism, the system is guaranteed to work in all cases.