Foton madde etkileşmesindeki farklı olayların, brakiterapi kaynaklarının doz dağılımına katkısının incelenmesi
Investigation of dose distribution of brachytherapy sources for different events at photon-matter interactions
  1. Tez No: 134596
  2. Yazar: GÜL PERŞEMBE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TURGAY KARALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: 192Ir, brakiterapi, anizotropi fonksiyonu, radyal doz fonksiyonu, foton madde etkileşimi, anisotropy function, radial dose function, photon matter interaction
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
m ÖZET Foton Madde Etkileşmesindeki Farklı Olayların, Brakiterapi Kaynaklarının Doz Dağılımına Katkısının İncelenmesi PERŞEMBE Gül Yüksek Lisans Tezi, Nükleer Bilimler Enstitüsü Tez Yöneticisi: Yard. Doç. Dr. Turgay KARALI Ağustos 2003, 62 Sayfa Bu çalışmada mIr kaynağının brakiterapi uygulamalarında kullanılmakta olan VariSource eski ve yeni kaynağı için anizotropi fonksiyonu ve radyal doz fonksiyonu değerleri EGSnrc Monte Carlo kodu kullanılarak bulundu. EGSnrc Monte Carlo hesaplamalarında hesaplamaları kolaylaştırmak için foton madde etkileşimlerindeki ihmal edilen olaylar örneğin Compton olayındaki bağlanma enerjisi ve Rayleigh saçılması gibi olayların anizotropi faktörü ve radyal doz faktörüne olan katkısı incelendi. ihmal edilen bu olayların radyal doz fonksiyonuna önemli bir katkısının olmadığı fakat anizotropi fonksiyonuna küçük açılarda katkısının azımsanmayacak kadar büyük olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT Investigation of Dose Distribution of Brachytherapy Sources For Different Events at Photon -Matter Interactions PERŞEMBE Gül MSc in Nuclear Sciences Supervisor: Assist. Prof. Turgay KARALI August 2003, 62 pages In this study, anisotropy function and radial dose function have been calculated using EGSnrc Monte Carlo code system for old and new 1 09 VariSource Ir source used in brachtherapy applications. To simplify the calculations of Monte Carlo simulations, such as bound energy of Compton (incoherent) scattering, Ragleigh (coherent) scattering, is generally ignored.In the current study, the effects of these omitted interactions to the anisotropy and radial dose function have also been examined. It has been found that there are no monentas additions of ignored interactions to the functions but, at small angles, the addition to anisotropy function is considerable, which should not be ignored.