Orto-ftalaldehit türevleri kullanarak biyojen aminlerin yüksek basınç sıvı kromatografisi (HPLC) yöntemiyle analizi
Analysis of biogenic amines with high pressure liquid chromatography (HPLC) method by using O-phthalaldehyde derivatives
- Tez No: 134603
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÜREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Biyojen aminler, HPLC, histamin, Biogenic amines, HPLC, histamine
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
V ÖZET ORTO-FTALALDEHİT TÜREVLERİ KULLANARAK BİYO JEN AMİNLERİN YÜKSEK BASINÇ SIVI KROMATOGRAFİSİ (HPLC) YÖNTEMİYLE ANALİZİ KARABABA, Zehra Yüksek Lisans Tezi, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Ali ÜREN Eylül 2003, 124 sayfa Bu çalışmada, gıdalarda oluşan agmatin, histamin, metilamin, etilamin, tiramin, triptamin, p-feniletilamin, putresin ve kadaverin gibi biyojen aminlerin belirlenmesi amacıyla yeni bir HPLC yöntemi geliştirilmiştir. Bu yöntemde, biyojen aminlerin orto-ftalaldehit (OPA) türevleri oluşturulmuş; 340 ve 420 nm dalga boylarında fluoresans dedektör ile yüksek basınç sıvı kromatografisi (HPLC) cihazında belirleme gerçekleştirilmiştir. Metanol ve asetat tamponundan oluşan yeni bir gradient solvent programı uygulanmıştır. HPLC cihazındaki belirleme sırasında, biyojen aminlerin ayrımını etkileyen hareketli faz pHx sı, kolon sıcaklığı gibi çeşitli değişkenlerin etkileri irdelenmiştir. En iyi ayırımın elde edildiği hareketli faz pH' sı ve kolon çalışma sıcaklığı belirlenmiştir. Ayrıca; türevlendirme reaktifı (OPA) için optimum pH saptanmış; hem 5 [i hem de 10 \ı luk Cıs kolonlarda denemeler yapılmıştır. Denemeler sonucunda; biyojen aminlerin en iyi ayrıldığı hareketli faz pH değerinin 6,0 ile 7,0 arasında olduğu; optimum kolon çalışma sıcaklığının oda sıcaklığı (26 - 27 °C) olduğu ve optimum türevlendirme reaktifı pH' sının da 9,0 olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT ANALYSIS OF BIOGENIC AMINES WITH HIGH PRESSURE LIQUID CHROMATOGRAPHY (HPLC) METHOD BY USING O-PHTHALALDEHYDE DERIVATIVES KARABABA, Zehra Master Thesis in Food Engineering Department Supervisor: Prof. Dr. Ali ÜREN September 2003, 124 pages In this thesis, a new HPLC method was developed for the determination of some biogenic amines such as agmatine, histamine, methylamine, ethylamine, tyramine, tryptamine, p-phenylethylamine, putrescine and cadaverine which are formed in foods. In this method, biogenic amines are derivatized by using ortho-phytalaldehyde (OP A). The determination was realised at HPLC instrument by using the fluorescence dedection at wave lengthes 340 and 420 nm. Chromatographic separation of biogenic amines was performed by using a new binary gradient elution composed of methanol and acetate buffer. The effect of variables such as mobile phase pH, column temperature which effect the separation of amines during HPLC determination was investigated. The optimum pH of mobile phase and column temperature were determined to obtain the best separation of amines. Different experiments were done at two Ci8 columns which had 5 and 10 u particle size. In addition, optimum pH of derivatization reagent (OP A) was establised. At the end of the trials, the best separation of biogenic amines was obtained at 26-27 °C column temperature, 6,0-7,0 pH values for gradient solvent and the optimum derivatization reagent pH was found as pH 9,0.