Konfeksiyonda iş görenlerin iş yeri adaptasyonu ve bunu etkileyen faktörlerin belirlenmesi
Adaptation of labours in apparel industry and determining the factors effecting this adaptation
- Tez No: 134602
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ÇETİN ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
- Anahtar Kelimeler: Konfeksiyonda insan faktörü, iş doyumu, yaşam doyumu, adaptasyon, iş eğitimi, motivasyon, Human factor in apparel industry, job satisfaction, life satisfaction, adaptation, job education, motivation
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
V ÖZET KONFEKSİYONDA İŞ GÖRENLERİN İŞ YERİ ADAPTASYONU VE BUNU ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİ ÜNAL, Can Yüksek Lisans Tezi, Tekstil Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. M. Çetin ERDOĞAN Eylül 2003, 129 sayfa Günümüzün zorlu ekonomik şartları içinde konfeksiyon işletmelerinin en büyük problemlerinden birisi çalışma verimliliğini arttırmaktır. Çalışma verimliliğini etkileyen en büyük faktör ise şüphesiz çalışanların verimliliğidir. Bu bağlamda çalışan verimliliğini arttırmak, onların beklentilerini anlamak, verimlilik kayıplarının en fazla olduğu işe alışma dönemini en az kayıplarla atlatmak çok önemlidir. Bu tez çalışmasında konfeksiyon sektöründe çalışanların iş doyumu, çeşitli büyüklükteki işletmelerde yapılan anket çalışmasıyla belirlenmeye çalışılmış, buna bağlı olarak işe yeni başlayan ve yıllardır aynı iş yerinde çalışan kişilerin doyum farklılıkları ortaya konulmuş, bu farklılıklara dayanarak iş yeri adaptasyonunu etkileyen temel faktörler belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT THE ADAPTATION OF LABOURS IN APPAREL INDUSTRY AND DETERMINING THE FACTORS EFFECTING THIS ADAPTATION ÜNAL, Can MsC In Textile Eng. Supervisor: Prof. Dr. M. Çetin ERDO?AN September 2003, 129 pages In today's hard economical conditions, one of the biggest problems in apparel industry is increasing the labour efficiency. The biggest factor effecting the labour efficiency is certainly the workers' efficiency. In this point of view, increasing the workers' efficiency, understanding their expectations, overcoming the maximum losses of efficiency during job adaptation period with minimum losses are very important. In this thesis, job satisfaction of the workers in apparel industry is tried to be determined by applying questionnaire in various sized enterprises, according to these questionnaires the satisfaction differences between the new employees and the employees who have been working in the same mill for years are exposed and based on these differences the main factors affecting the adaptation of work place are determined.