Turridae (Gastropoda-Mollusca) türlerinin Kuzeydoğu Ege denizinde dağılımı
Distribution of Turridae (Gastropoda-Mollusca) species in the Northeastern Aegean sea
- Tez No: 134605
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEKİ ERGEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Turridae, Kuzeydoğu Ege Denizi, taksonomi, ekoloji, Turridae, Northeastern Aegean Sea, taxonomy, ecology
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
V ÖZET TURRIDAE (GASTROPOD A-MOLLUSCA) TÜRLERİNİN KUZEYDOĞU EGE DENİZİ'NDE DAĞILIMI ÜRKMEZ, Derya Yüksek Lisans Tezi, Su Ürünleri Temel Bilimler Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Zeki ERGEN Ağustos 2003, 98 sayfa Bu çalışma, Türkiye'nin Kuzeydoğu Ege Denizi kıyılarında dağılım gösteren Turridae (Gastropoda, Mollusca) türlerini ele almaktadır. Bu amaçla 2000-2002 yılları arasında Saros Körfezi ile İzmir Körfezi arasındaki kıyı şeridinde, derinlikleri 15-105 m arasında değişen 18 istasyonun çeşitli biyotoplarından, drej ve grap kullanılarak, örneklemeler yapılmıştır. Materyalin analizi sonucunda, 6 farklı biyotopta dağılım gösteren 9 genus, 20 tür ve bunlara ait toplam 142 birey tespit edilmiştir. Tespit edilen türlerin belirgin kabuk özellikleri kullanılarak tayin anahtarı oluşturulmuş ve bu türlerin ekolojik ve coğrafîk dağılım özellikleri de incelenerek sonuçlar grafiksel olarak ifade edilmiştir. Söz konusu istasyonların değerlendirilmesi sonucu, en baskın ve yaygın türlerin Raphitoma linearis (Montagu, 1803), Mangelia costulaîa (Blainville, 1829) ve Bela brachystoma (Philippi, 1844) olduğu saptanmıştır. İstasyonlar arasında en fazla tür ve birey sayısının 9 tür ve 52 birey ile 9 No.lu istasyonda olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT DISTRIBUTION OF TURRIDAE (GASTROPOD A-MOLLUSCA) SPECIES IN THE NORTHEASTERN AEGEAN SEA ÜRKMEZ, Derya MSc in Faculty of Fisheries Supervisor: Prof. Dr. Zeki ERGEN August 2003, 98 pages This study deals with the Turridae species distributed along the coasts of Northeastern Agean Sea. For this purpose, samples were collected from 18 stations located through the coastline between Saros Bay and İzmir Bay by dredge and grab on 6 different substrata, of which the depths were between 15-105 m, between the years 2000 and 2002. Analysis of the material sampled, yielded a total of 20 species and 142 individuals belonging to 9 genera. An identification key was formed based on the distinct shell characters of the species determined. Ecological and geographical distributions were analyzed and the results were presented by graphics. As a result of the examinations on the stations, the dominant and abundant species were found to be Raphitoma linearis (Montagu, 1803), Mangelia costulata (Blainville, 1829) and Bela brachystoma (Philippi, 1844). The highest number of species and individuals occured in the station 9, with 9 species and 52 individuals.