İnternet üzerinde yapılan E-ticarette ödeme sistemlerinde kullanılan güvenlik tekniklerinin incelenmesi
The Study of security technics used by E-commerce payment systems on internet
  1. Tez No: 134606
  2. Yazar: EBRU KILINÇ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA MURAT İNCEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Electronic commerce, security, SSL, WTLS, WAP gateway
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
ÖZET İNTERNET ÜZERİNDE YAPILAN E-TİCARETTE ÖDEME SİSTEMLERİNDE KULLANILAN GÜVENLİK TEKNİKLERİNİN İNCELENMESİ KILINÇ,Ebru Yüksek Lisans Tezi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Y.Doç.Dr. Mustafa Murat İNCEOĞLU Eylül 2003, 123 sayfa Günümüzde İnternet' in önemi tartışılmazdır. Kablosuz ortamlardaki teknolojik gelişme WAP Forum organizasyonu tarafından WAP ile standartlaştırılmış ve mobil iletişim bu alana da yayılmaya başlamıştır. WAP, İnternet yapısını mobil cihaza taşıyacak ve WAP uyumlu cihazlarla çalışacak bir standarttır. Bu tezde, elektronik ticaretin günümüzdeki önemi, İnternet ve kablosuz ağlardaki güvenlik kriterlerinin neler olduğu, güvenliği sağlamak için kullanılan standartlar ve protokoller tanıtılmıştır. WAP, kablolu ve kablosuz ağlar arasındaki protokol dönüşümünü ve bir takım eniyileme işlemlerini, WAP ağ geçidi kullanımı ile sağlamaktadır. Bu nedenle tez kapsamında, ağ geçidi kullanımı ile açığa çıkan güvenlik boşluğuna odaklanılmış ve bu boşluğu ortadan kaldırmak için çözüm önerileri avantaj ve dezavatajları ile açıklanmıştır. Anahtar sözcükler; Elektronik ticaret, güvenlik, SSL, WTLS, WAP ağ geçidi.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT THE STUDY OF SECURITY TECHNICS USED BY E-COMMERCE PAYMENT SYSTEMS ON INTERNET KILINÇ, Ebru MSc in Computer Engineering Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Mustafa Murat İNCEOGLU September 2003, 123 pages Today, importance of the Internet is not discussed. Development of the technology in the wireless environment is standardized by the WAP Forum and the mobile communication has been spread to this area. WAP is the standard that carry the structure of the Internet to mobile devices and works with the available devices. In this thesis, the importance of the electronic commerce, security criterions in the Internet and wireless networks and the protocols and standards that provide the security are explained. WAP uses the WAP gateway for protocol conversion between wired network and wireless network and some optimization process. Because of that, in the scope of the thesis, usage of the WAP gateway and the security hole that is caused by the WAP gateway are focused and to solve this problem some solutions alternatives are discussed.