Değişik iklim bölgelerimize uygun yemlik pancar (Beta vulgaris var. rapacea Koch. ) çeşitlerinin saptanması ve verim ögeleri ile depolama özellikleri üzerinde araştırmalar
Investigations on the determinations of fodder beet (Beta vulgaris var. rapacea Koch. ) cultivars adaptable to our different climatical regions and yield components and storage characteristics
  1. Tez No: 134623
  2. Yazar: MUZAFFER ADIYAMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HİKMET SOYA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Fodder beet, Storage, Fodder Beet Cultivars, Fresh Leaf and Root Yields, Dry Matter Yields
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 173
Özet
ÖZET DEĞİŞİK İKLİM BÖLGELERİMİZE UYGUN YEMLİK PANCAR (Beta vulgaris var. rapacea Koch.) ÇEŞİTLERİNİN SAPTANMASI VE VERİM ÖĞELERİ İLE DEPOLAMA ÖZELLİKLERİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR ADIYAMAN, Muzaffer Doktora Tezi, Tarla Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Hikmet SOYA Şubat 2003, 160 sayfa Araştırma, değişik iklim Bölgelerinde yer alan 4 lokasyonda (Adapazarı-Marmara, Eskişehir-İç Anadolu, Salihli-Ege ve Ladik- Karadeniz), farklı tip (Kitle tipi, Orta tip, Şeker tipi) altı yemlik pancar çeşidinin (Peramono, Petra, Cosima, Anissa, Arabella ve Rota) verim ve kalite özellikleri ile bu çeşitlerin belirtilen bölgelerde depolanma özelliklerinin belirlenmesi amacıyla 1994 ve 1995 yıllarında yürütülmüştür. Sonuçlara göre; birim alandan en yüksek Yaprak, Yumru, Kuru Madde ve Protein verimleri Orta tip çeşitlerden (Petra, Arabella) ve Eskişehir lokasyonundan elde edilmiştir. Uzun süreli depolama sonunda ise en fazla ağırlık kaybı kitle tipi (Rota ve Peramono) çeşitlerde ve Adapazarı lokasyonunda ortaya çıkmıştır. Anahtar Kelimeler : Yemlik Pancar, Depolama, Yemlik Pancar Çeşitleri, Yaprak ve Yumru Verimi, Kuru Madde Verimi
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT INVESTIGATIONS ON THE DETERMINATIONS OF FODDER BEET (Beta vulgaris var. rapacea Koch.) CULTIVARS ADAPTABLE TO OUR DIFFERENT CLIMATICAL REGIONS AND YIELD COMPONENTS AND STORAGE CHARACTERISTICS ADIYAMAN, Muzaffer Ph.D. Thesis in Field Crops Department Supervisor: Prof. Dr. Hikmet SOYA February 2003, 160 pages This study was conducted in order to determine the yield, quality and the storage characters of six fodder beet cultivars of three different group (Mass type, Medium type and Sugar type) in different climatic regions (the Marmara, Central Anatolia, Aegean and Black Sea) during the period of 1994-1995. According to the results, it was suggested that medium type cultivars (Petra and Arabella) were the most successful varieties in terms of fresh leaf, root, dry matter and protein yields. Highest yield results were recorded in Eskişehir location. After long term storage, the highest losses in fresh weight and dry matter yield occured in mass type cultivars (Rota and Peramono) and in Adapazarı location.