Extremal wind and wave climatology of the aegean and the mediterranean coast of Turkey
Türkiye'nin Ege denizi ve Akdeniz kıyıları için en büyük değer rüzgar ve dalga iklimi
- Tez No: 93005
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL ÖZHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Rüzgar, dalga, iklim, modelleme, WAM, en büyük değer istatistiği, Ege Denizi, Akdeniz, sinoptik harita. vı, Wind, wave, climate, modelling, WAM, extreme statistics, Aegean Sea, Mediterranean, synoptic map. IV
- Yıl: 2000
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
öz TÜRKİYE'NİN EGE DENİZİ VE AKDENİZ KIYILARI İÇİN EN BÜYÜK DEĞER RÜZGAR VE DALGA İKLİMİ Yılmaz, Nihal Yüksek Lisans, İnşaat Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Erdal Özhan Eylül 2000, 79 sayfa Bu çalışmanın temel amacı Türkiye'nin Ege ve Akdeniz kıyılan için en büyük değer rüzgar ve derin deniz dalga iklimini araştırmaktır. İlk olarak, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Meteoroloji işlerinden edinilen 1978-1995 dönemine ait önemli fırtınaların sinoptik haritaları sayısallaştırılmıştır. Sinoptik haritaların olabildiğince doğru olması için tüm haritalar kalite kontrolü amacıyla gözden geçirilmiştir. Basınç değişimine dayalı bir rüzgar modeli kullanılarak, sayısallaştınlan basınç haritalarından rüzgar alanları elde edilmiştir. Dalga alanlarının hesaplanmasında üçüncü kuşak dalga modeli WAM kullanıldı. Hesaplanan sonuçların doğruluğu araştırılmıştır. Rüzgar ölçümleri bulunmadığı için rüzgar alanlarının doğrulanması yapılamamıştır. Bunun yerine, doğrulama çalışmalarında, Alanya ve Dalaman'daki dalga ölçümleri ile ECMWF rüzgar alanlarının kullanılmasıyla elde edilen dalgatahminlerinden yararlanılmıştır. ECMWF rüzgar alanları kullanılarak elde edilen dalga yüksekliklerinin ölçümlere oranla daha küçük olduğu saptanmıştır. Bu nedenle, ECMWF rüzgar alanlarının uyarlanması gerekli görülmüştür. Uyarlama amacıyla, hız vektörlerinin yer aldığı alanın genişletilmesi ve rüzgar hızlarının arttırılması doğrultusunda denemeler yapılmıştır. Uyarlanan rüzgar alanları kullanılarak elde edilen dalga alanları, Alanya ve Dalaman' daki dalga ölçümleriyle karşılaştınlmıştır. Türkiye'nin Ege ve Akdeniz kıyılarında 83 nokta için en büyük değer rüzgar ve dalga iklimi elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXTREMAL WIND AND WAVE CLIMATOLOGY OF THE AEGEAN AND THE MEDITERRANEAN COAST OF TURKEY Yılmaz, Nihal M.Sc, Department of Civil Engineering Supervisor: Prof. Dr. Erdal Özhan September 2000, 79 pages Extreme wind and wave climate is investigated for the Aegean and the Mediterranean coast of Turkey. Firstly, synoptic maps of selected significant storms for the period between 1978 and 1995, which were obtained from Turkish State Meteorological Services (SMS), were digitized. Manual quality control was carried out to make sure that the synoptic maps were good and consistent. Wind fields were obtained from the digitized pressure values by using of a gradient wind model. The third generation wave model WAM was used to compute the wave fields. Accuracy of the computed results were investigated. Since wind measurements were not available, verification of wind fields could not be performed. Instead, wave measurements available at Alanya and Dalaman, and wave data hindcasted by using the analysis wind fields of European Center of Medium Range Weather Forecast (ECMWF) IIIwere utilised. Since wave fields obtained from ECMWF wind fields underestimated the actual conditions, enhancement of these wind fields was found necessary. Several modifications were applied to enhance the ECMWF wind fields by stretching the velocity vectors and increasing wind speeds. Wave heights estimated by using the modified wind fields and wave measurements at Alanya and Dalaman were compared. Finally, extreme wind and wave climate for 83 points along the Aegean and the Mediterranean coast of Turkey were obtained. Fisher-Tippet-Type-I (Gumbel) distribution was assumed to represent the extreme probability distribution of the wind speeds and the significant wave heights.