Büyük ve Küçük Menderes havzalarında yetiştirilen kuru incirlerde (Ficus carica L. ) aflatoksin ve okratoksin A varlığının, dağılımının kalite ile ilişkisinin araştırılması
Studies on occurance and distribution of aflatoxin and ochratoxin A formation in dried figs (Ficus carica L. ) grown in Big and Small Meander basins and their relationship with fruit quality parameters
  1. Tez No: 134666
  2. Yazar: ELİF ŞAHİN SABİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UYGUN AKSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Aflatoksin, okratoksin A, kuru incir, meyve kalitesi, PYSI, Aflatoxin, ochratoxin A, dried fig, fruit quality, BGYF
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 224
Özet
ÖZET BÜYÜK VE KÜÇÜK MENDERES HAVZALARINDA YETİŞTİRİLEN KURU İNCİRLERDE (Ficus carica L.) AFLATOKSİN VE OKRATOKSİN A VARLIĞININ, DAĞELIMININ VE KALİTE İLE İLİŞKİSİNİN ARAŞTIRILMASI ŞAHİN, Elif Doktora Tezi, Bahçe Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Uygun AKSOY Ocak 2003, 207 Sayfa. 2000-2001 yularında, Ege Bölgesi'ndeki üretim alanlarından alınan kuru incir örneklerinde, kalite özellikleri, su miktarı, UV lamba altında parlak yeşilimsi sarı (PYSI) ışıma durumları ve bu ışımaya bağlı aflatoksin-okratoksin oluşumları ile aflatoksin-okratoksin içerikleri kantitatif olarak incelenmiştir. Meyve iriliği aflatoksin oluşumu ileönemli oranda ilişkili bulunmuştur. Aflatoksin değerleri açısından 2000 ve 2001 yıllarında 2 ppb Bı ve 4 ppb toplam aflatoksin sınır değerlerinin üzerinde kalan aflatoksin ile bulaşık örneklerin oram %63.0 bulunmuştur. Tüm örneklerin %2.7'si ise Türkiye'de halen geçerli olan 5 ppb Bı ve 10 ppb toplam aflatoksin değerleri arasındadır. UV altında parlak yeşilimsi san ışıma veren meyvelerin seçilip uzaklaştırılması ile aflatoksin riskini azaltmada %60'ın üzerinde etkili olmaktadır. UV lamba altında ışıma vermeyen meyvelerin %50'si aflatoksin ile bulaşık bulunmuştur. Işıma vermediği halde bulaşık olan ürünlerin risk oluşturduğu görülmektedir. Tüm örneklerin %28.3'ünde sadece B grubu, %20.9'unda ise B ve G grubu aflatoksinler belirlenmiştir. Tüm örneklerin % 36.0'ı ise okratoksin A (OTA) ile bulaşık çıkmıştır. 10 ppb'nin üzerinde OTA ile bulaşık örnek miktarının %7.5'i olmuştur. UV lamba altında ışıma vermeyen örneklerden 1 yıl %52.0'ı, 2. yıl %35.0'ı ışıma verenlerden ise 1. yıl %48.5'i, 2. yıl %22.9'u OTA ile bulaşık bulunmuştur. OTA için UV lamba altındaki ışıma ile ilişkili olmadığı görülmektedir. Kuru incir meyvelerinde aflatoksin ve okratoksin oluşumuna neden olan etmenlerin ve oluşum aşamalarında kritik kontrol noktalarının belirlenmesi gerekmektedir. Meyvelerin su aktivitesi değerleri açısından ağaçta olgunlaşma başlangıcı ile buruk meyvelerin yerdeki dönemleri arasındaki sürenin fungus gelişimi ve toksin üremesi açısından en elverişli dönemVI olduğu görülmektedir. Kuru incir meyvelerinde toksin oluşumunu önleyebilmek için kurutmanın olabildiğince hızlandırılması önemlidir.
Özet (Çeviri)
vn ABSTRACT STUDIES ON OCCURANCE AND DISTRIBUTION OF AFLATOXIN AND OCHRATOXIN A FORMATION IN DRIED FIGS (Ficus canca L.) GROWN IN BIG AND SMALL MEANDER BASINS AND THEER RELATIONSHD? WITH FRUIT QUALITY PARAMETERS ŞAHİN, Elif PhD. in, Horticulture Supervisor: Prof. Dr. Uygun AKSOY January 2003, 207 Pages. The dried fruit quality parameters, water content, bright greenish yellow fluorescence under UV light, the relationship between fluoresence and aflatoxins and ochratoxin A (OTA)and the occurence of aflatoxins and OTA were investigated in dried fig samples collected from fig orchards in the Aegean region in 2000 and 2001. A high correlation was found between fruit size and anatoxin formation. The samples that have aflatoxin content above the limits of 2 ppb Bi and 4 ppb total were 63 % of total aflatoxin contaminated total samples. 2.7 % of the total number of samples had levels of aflatoxins exceeding 5 ppb Bi or 10 ppb total, the limits valid in Turkey. Removing fruits with bright greenish yellow fluorescence under UV light was found to be 60 % effective in reducing the contamination levels. 50 % of the samples composing of non- fluorescent figs contained aflatoxins. The risk of contamination coming from non-fluorescent seems to be high. 28.3 % of the samples contained only aflatoxin B, 20.9 % had aflatoxins B and G. 36.0 % of all the samples had ochratoxin A (OTA). The ratio of samples exceeding 10 ppb OTA were found as 7.5 %. 48.5 % of non-fluorescent figs and 35.0 % in the second year was contaminated with OTA. Among the fluorescent figs the ratio of samples contaminated with OTA was 48.5 % and 22.9 % in 2000 and 2001, respectively. The removal of fluorescent figs did not prove to be effective in reducing OTA levels. There is an urgent need to identifiy the toxigenic species and critical control points in the formation of aflatoxins and OTA, in dried fig fruits. The water activity levels measured in fruits revealed that the period between full maturity while onvm the tree, to the shrivelled stage on the ground was the most favorable stage in terms of mould growth and toxin formation. Enchancing the drying process could be recommended to prevent mycotoxin formation in dried fig fruits.