Sorption based preconcentration and determination of lithium and thorium using thorin as ligand
Sorpsiyona dayalı ön deriştirme ve ligand olarak torin kullanılarak lityum ve toryum tayini
- Tez No: 134674
- Danışmanlar: PROF. DR. EMÜR HENDEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: ön-deriştirme, thorin, lityum, toryum, preconcentration, thorin, thorium, lithium
- Yıl: 2003
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 294
Özet
Bu çalışmada amaç lityumun ve toryumun ön-deriştirmesi için yeni sorbent materyaller geliştirerek bunların daha ucuz, basit, hızlı, duyar ve seçimli yöntemlerle tayinlerini gerçeklemekti. Giriş kısmında Fİ ve ön-deriştirme ile ilgili genel bilgiler sunulmuştur. Deneysel kısımda önce yeni sorbentlerin hazırlanması açıklanmıştır. Daha sonra bunların içinden Thorin bağlı PVA ve Amberlite XAD-4 gerek kesikli gerekse flow injection on-line analiz yöntemiyle lityumun sorpsiyonunda, Thorin bağlı PVA ve silika jel ise toryumun hem kesikli hem de kolon yöntemleriyle ön-deriştirilmesinde kullanılmıştır. Her iki metal iyonunun da sorpsiyonu kesikli yöntemle yüksek verimle gerçeklenmiştir. Ancak lityum sorbentlerden elue edilememiştir. Toryumun Thorin bağlı PVA ile sorpsiyonu, Thorin bağlı silika jelden de elusyonu çok yavaş olduğu görülmüştür. Bu sorbentlerin kolon çalışmasından çok kesikli çalışmalar için, uygun oldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study the aim was to develop new sorbent materials and thus to allow determination of lithium and thorium via less expensive, simple, fast, sensitive and selective methods. In the introduction section general information regarding Fl and preconcentration is presented. In the experimental section preparation of new sorbents are explained. Among them Thorin bound PVA and Amberlite XAD-4, have been employed in sorption of lithium both in the batch mode and in flow injection on-line analysis. Preconcentration of thorium by Thorin bound PVA and silica gel was accomplished both in the batch mode and in column techniques. Although high sorption efficiencies were obtained for both metal ions, lithium could not be eluted from the sorbents. It was also observed that sorption of thorium by Thorin bound PVA and its elution from Thorin bound silica gel was slow. Therefore, employment of these sorbents in batch analysis preferred over their employment in column applications.